Mainos
Mainos

Helle karkaa Suomen yltä – luvassa kesän ensimmäiset ukkoset: "Ei nyt joka pilvi salamoi"

Helteinen ilmamassa karkaa Suomen yltä huomenna ja vaihtuu viileämpään. Auringonpaahteen sijaan luvassa on jopa ukkosiksi yltyviä kuurosateita.

Yhdysvaltain Bostonissa kärvisteltiin tiistaina rajussa ukonilmassa. Artikkelin yläpuolella olevassa videossa rajua salamointia paikan päältä.

Forecan päivystävän meteorologin Juha Föhrin mukaan sateet osuvat huomenna todennäköisesti maan etelä-ja itäosiin sekä Kainuuseen ja kaakkois-Lappiin. Sateet ovat kuitenkin paikallisia.

– Ja kun sataa, niin siinä on mukana varmasti myös ukkosta. Ei nyt joka pilvi salamoi. Nyt on toukokuu, ja ilma on kuivaa siihen verrattuna, että nämä helteet olisivat olleet heinä- tai elokuussa. Ukkosia ei nyt niin tiheästi tule kuin kosteammalla ilmamassalla.

Pohjanmaa jää Föhrin mukaan huomenna vähille sateille.

– Siellä päivälämpötila on huomenna 15 asteen paikkeilla. Lapissa päivälämpötila on noin 10 astetta ja maan etelä- ja itäosien lämpötilat ovat pilvistä ja sadekuuroista kiinni. Haarukka on 22-26 astetta, eli helle on hyvinkin mahdollinen vielä.

Korkeapaine palaa ensi viikolla

Perjantai-iltaan mennessä sateet pääosin väistyvät. Föhrin mukaan kuurosateet ovat kuitenkin yhä mahdollisia aiemmin päivällä.

– Perjantaiaamu tuo maan lounaisosasta Kainuun korville ulottuvalle vyöhykkeelle vielä kuurosateita. Niin ikään itä-Lapissa voi sataa. Iltapäivällä Uudellamaalla sadekuuroja voi syntyä helposti ukkoseenkin asti.

Ensi viikolla korkeapaine valtaa jälleen Suomen, ja sää pysyttelee verrattain aurinkoisena ja lämpimänä.

– Ensi viikolla ollaan sisämaassa yleisesti 20 asteen yläpuolella päivälämpötiloissa. Tietysti voisi olla myös hellettä, ja vaikkei siltä nyt ihan näytä, niin ei se poissuljettua ole.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme