Mainos

Helle tuonut vilskettä terveyskeskuksiin

Helteinen sää on lisännyt potilaiden määrää useissa terveyskeskuksissa, kun helteen aiheuttamasta nestehukasta kärsivät vanhukset hakeutuvat hoitoon.

Viikon jatkunut yhtäjaksoinen helle on tuonut vilskettä terveyskeskuksiin ja sairaaloiden päivystyspoliklinikoille ympäri maata. Pahiten kuumasta säästä ovat kärsineet ikääntyneet sydänpotilaat. Helteen laukaisema nestehukka ja yleiskunnon lasku on tällä viikolla ajanut monen vanhuksen terveyskeskukseen tai sairaalan päivystyspoliklinikalle.

Hellepotilaita alkoi näkyä julkisessa terveydenhuollossa Turussa, Kuopiossa ja Helsingissä jo alkuviikosta ja Tampereella ja Oulussa viiveellä.

-Päivystyksessä tilanne alkoi näkyä torstaina, kun kuivuneita vanhuksia tuli miltei ruuhkaksi asti. Usein helteestä kärsivällä vanhuksella on perussairautena sydänongelmat tai dementia, jolloin itsestä huolehtiminen on muutoinkin vaikeaa, arvioi Tampereen Hatanpään terveyskeskuksen vastaava lääkäri Paula Viita.

Myös muissa suurissa kaupungeissa helteen takia hoitoon hakeutuneet ovat olleet voittopuolisesti sydänsairauksista kärsiviä ikäihmisiä. Lisäksi helle voi pahentaa sokeritautipotilaiden sekä aineenvaihdunnan häiriöistä tai tupakkaperäisestä keuhkosairaudesta kärsivien tilannetta.

Oulun päivystävässä Kontinkankaan terveyskeskuksessa hellepotilaita on ollut useita päivittäin ja samoin Turun ensiapupoliklinikan viikko on sujunut vanhuspainotteisesti. Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä potilasmäärät ovat vasta kasvamaan päin.

-Meillä tapauksia on tullut tällä viikolla noin viiden ihmisen päivävauhtia ja lisääntyvässä määrin. Usein on kyse monisairauspotilaasta ja asiaa pahentaa esimerkiksi nesteenpoistolääkitys tai muut lääkkeet, määrittelee ylilääkäri Juhani Rissanen Helsingin Malmin sairaalan päivystyksestä.

Kotihoitoa tai vuodeosastolle


Yleisimmin hellepotilas kärsii nestehukasta, yleiskunnon laskusta, huonovointisuudesta, päänsärystä, yleisestä voimattomuudesta ja väsymyksestä. Pahimmillaan kuivuudesta kärsivä vanhus voi vajota tajuttomuuteen.

-Vähimmillään potilas hoidetaan kotisairaanhoidon avulla, tai sitten joudutaan nesteyttämään terveyskeskuksessa. Sairaalan vuodeosastollekin on jo jouduttu vanhuksia lähettämään, kuvailee vastaava lääkäri Auli Myllys Oulun Kontinkankaan terveyskeskuksesta.

Helteestä seuraavien terveyshaittojen riskiryhmässä ovat vanhusten ja sairaiden lisäksi myös aktiiviset lapset, sillä heidän nestetasapainonsa voi muuttua nopeasti. Myös aktiivisesti kuntoilevien tulisi lääkäreiden mukaan tarkkailla oloaan tavanomaista tarkemmin kuumalla säällä.

-Pelkkä vesi ei janojuomaksi helteellä riitä, vaan elimistön pitää saada suoloja. Tuoremehut, kivennäisvedet, jäätee, kotikalja, maito ja piimä käyvät hyvin, ja niitäkin pitää juoda riittävästi, muistuttaa Turun yliopistollisen sairaalan ensiapupoliklinikan sairaalalääkäri Petri Mäkelä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot