Mainos
Mainos

Helle vahvistanut rapukantoja - merrat veteen ensi keskiviikkona

Rapukausi alkanee vilkkaasti, kertoo Kalatalouden keskusliitto. Helteiden lämmittämät vedet ovat vilkastuttaneet rapujen kuorenvaihtoa, ja rapukannat ovat vahvistuneet.

Ravustus alkaa ensi keskiviikkona ja päättyy lokakuun viimeisenä päivänä. Ravulla ei ole enää alamittaa, mutta kalastusalue voi sellaisen määrätä. Suomen luonnonvesissä elää alkuperäinen jokirapu ja vuonna 1967 maahamme tuotu täplärapu.

Ravustukseen tarvitaan ikään katsomatta vesialueen omistajan lupa. Lisäksi yli 18–64 vuotiailta vaaditaan myös valtion kalastuskortti.

Tänä vuonna ravustajien mertoihin päätynee 6-8 miljoonaa rapua. Näistä täplärapuja on 4-6 miljoonaa ja loput jokirapuja. Rapujen löytäminen voi kuitenkin olla työlästä helteillä, sillä ravut pakenevat syvemmälle viileämpään veteen.

Arvokas olento

Rapu on sangen arvokas herkku. Kalatalouden keskusliiton laskelmien mukaan kymmensenttisessä ravussa on syötävää osaa noin 13 g (40 % painosta), saadaan sen hinnaksi 700–2000 mk/kg sen mukaan, lasketaanko hinta pyytäjähinnasta vai ravintolahinnasta.

Parhaiten ravut kasvavat kalkkipitoisessa, hapekkaassa vedessä. Vesi ei saa olla myöskään liiaksi hapanta. Yleensä ravut suosivat vesistöjä, joissa on kivikkopohjaa tai penkkoja, joihin ne voivat kaivaa koloja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme