Mainos
Mainos

Helle voi olla kenelle tahansa terveysriski

Kovimmat helteet voivat olla kenelle tahansa terveysriski, jos unohtaa juoda. Helteellä pitäisi juoda reilusti enemmän kuin tavallisesti, sanoo erikoistutkija Timo Lanki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- On tärkeää juoda tasaisesti, ennen janon tunnetta, Lanki painottaa.

Erityisesti riskiryhmässä ovat pienet lapset, vanhukset ja kroonisesti sairaat. Pienten lasten lämmönsäätelykyky ei ole niin kehittynyt kuin aikuisilla eivätkä he välttämättä muista juoda tarpeeksi.

Vanhuksilla taas on taustalla usein kroonisia sairauksia, ja elimistö voi olla valmiiksi kovilla esimerkiksi sydänsairauden takia. Myös monet lääkkeet saattavat vaikuttaa lämmönsäätelykykyyn ja nestetasapainoon.

- Herkkiä ryhmiä helteen vaikutuksille ovat esimerkiksi alkoholistit ja yksin elävät vanhukset. Läheisiin kannattaa pitää yhteyttä ja huolehtia, että kaikki on kunnossa.

Helle koettelee varsinkin pitkittyessään

Helteen vaikutukset korostuvat, kun helle jatkuu useita päiviä.

- Suomessakin saattaa pitkittyneen helleaallon aikana kuolla useampia satoja ihmisiä. Suomalaiset eivät aina ihan tajua, että helle on iso terveysriski, Lanki sanoo.

Lämpöuupumuksen oireita ovat mm. kuiva suu ja heikko olo, pahoinvointi ja päänsärky sekä kova hikoilu. Oireet tarkoittavat, että elimistö ei kykene enää sopeutumaan helteeseen.

Tilan pahentuessa seuraa lämpöhalvaus, jolloin hikoilu loppuu ja iho muuttuu kuivaksi ja punoittavaksi. Lämpöhalvaus on henkeä uhkaava tila ja vaatii aina välitöntä sairaalahoitoa.

Muista nämä helteellä:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme