Mainos
Mainos

Helleraja rikki Lapissa ensimmäistä kertaa tänä kesänä – tilastohistoria lähellä

Tänään lämpimintä on ollut Lapissa sekä maan länsiosassa. Helleraja on ylitetty Lapissa ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

Tähän asti noin puolet Suomesta oli ilman yhtäkään hellepäivää tänä kesänä. Pohjoisimmat hellelukemat oli tätä päivää aiemmin mitattu Kuhmon korkeudella.

Tänään helteelle on ylletty ensi kertaa tänä kesänä Lapissa, kun Ylitorniolla on mitattu 25,3 astetta. Helleraja on 25,1 astetta. Pellossa on ollut tasan 25 astetta ja Sodankylässä, Utsjoella ja Rovaniemellä on mitattu yli 24 astetta.

Ylitornion lisäksi myös Haapavedellä Pohjois-Pohjanmaalla on mitattu tänään hellettä, 25,4 astetta. Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella on ollut 25,2 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan elokuun loppupuolen helle Lapissa on harvinaista, mutta ei poikkeuksellista. Tähän aikaan tai myöhemmin elokuussa hellettä on mitattu Lapissa vuodesta 1959 alkaen vuosina 1970, 1979, 1997 ja 2002.

– Tilastojen myöhäisin hellepäivä Lapissa on 23. elokuuta, jolloin vuonna 2002 oli Lapissa useilla paikoilla hellettä. Korkein lukema 28,1 astetta havaittiin Pellossa, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Tilastohistorian myöhäisin hellepäivä Lapissa on siis lähellä.

– Lähipäivinä hellettä voidaan mitata Lapissa edelleen. Viikonloppuna saattaa viiletä, mutta ennuste on vielä epävarma, toteaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

* Päivitetty lämpötiloja 18.8.2015 kello 18.35.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme