Mainos
Mainos

Helppo tapa pienentää hiilijalanjälkeä: Älä haaskaa ruokaa

Maailmalla satoja tuhansia ihmisiä aktivoinut 10:10-ilmastokampanja on rantautunut Suomeen. Kampanja pyrkii saamaan ihmiset pienentämään hiilijalanjälkeään 10 prosenttia vuodessa.

Kampanja sai alkunsa Britanniassa vuonna 2009. Nyt se on levinnyt yli 186 maahan. Tähän mennessä siihen on liittynyt yli 100 000 yksityishenkilöä, 4000 yritystä, 2300 oppilaitosta ja 2500 muuta organisaatiota. Mukana olevia isoja yhtiöitä ovat muun muassa Microsoft, Adidas ja Danone.

Kampanjan viestintää Suomessa hoitava Suvi Huttunen kertoo, että helpoin tapa pienentää hiilijalanjälkeä on olla heittämättä ruokaa roskiin.

– Ruuan tuotanto kuluttaa valtavasti energiaa ja tuottaa päästöjä. On suurta tuhlausta heittää jo tuotettu ruoka roskiin.

Muita yksinkertaisia keinoja säästää energiaa on lämpötilan laskeminen kotona ja ikkunoiden ja ovien tiivistäminen.

– On hyvä myös vaihtaa vihreään sähköön, eli uusiutuvilla energioilla tuotettuun sähköön. Se säästää nopeasti paljon. Julkisilla liikennevälineillä kannattaa liikkua aina kuin mahdollista.

Yksi suurimmista ilmastosynneistä on lentäminen

– Siitä kertyy helposti valtavasti päästöjä. Jos on pakko lentää, kannattaa suosia suoria lentoja, koska nousu ja lasku kuluttavat kaikkein eniten. Toisaalta jos haluaa matkustaa ulkomaille lentäen, kannattaa matkustaa kerran ja olla perillä pidempään kuin lentää monta kertaa vuodessa lyhemmille lomille.

Ota energiantuhlaus esille myös työpaikalla

Kierrättäminen ja energian säästäminen voi olla vaikeaa erityisesti töissä. Suvi Huttunen kannustaa ottamaan ongelmat esille sielläkin.

– Monesti toimistoissa on ihan järjettömiä käytäntöjä, joille ei ole mitään perusteita. Monet niistä on äärettömän helppo muuttaa ja syntyy ihan rahallisiakin säästöjä, kun kierrätetään jätteet ja säästetään energiaa.

Huttunen korostaa, että 10:10-kampanjalla ei haluta syyllistää ketään, vaan tuoda esiin energiansäästämisen helppous ja hyöty.

– Pienilläkin asioilla on merkitystä, mutta kaikesta ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Ensin kannattaa hoitaa isot asiat kuntoon, joilla syntyyn isoja säästöjä, ja pienet teot ovat sen jälkeen vain plussaa.

10:10-ilmastokampanjan avaustilaisuus järjestetään tänään Elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Tilaisuudessa voi tavata muita jo mukaan lähteneitä ihmisiä ja yrityksiä sekä kuulla, miten he aikovat pienentää hiilijalanjälkeään. Ohjelmassa on myös John Websterin dokumenttielokuva Katastrofin aineksia. Ennen elokuvaa Suomen Euroviisuedustaja 2011 Paradise Oskar esittää kappaleensa Da Da Dam. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme