Mainos

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja opettajapotkuista: Julkisuudessa ei tiedetä kaikkea

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd.) toivoo, että opettajan erottamiseen johtaneet tapahtumat tutkitaan perusteellisesti.

Viljanen sanoo, että julkisuudessa nähdyssä videossa nähdään vain pieni osa siitä mitä Alppilan yläkoulun ruokalassa tapahtui.

– Videolla ei näy, että oven takana on portaikko, johon poika työnnetään, ja että poika horjahtaa portaikkoon.

Viljasen mukaan on myös tärkeää tietää minkälainen tapahtumaketju edelsi oppilaan ulos työntämistä.

– Tapahtumaselosteen mukaan opettaja oli ensin kovasanaisesti pyytänyt erästä toista oppilasta ottamaan hupun pois päästä. Sitten tämä [ruokalasta ulos työnnetty oppilas] oli pyytänyt opettajaa pyytämään huppupäiseltä anteeksi. Sen jälkeen opettaja ja tämä oppilas olivat sanailleet, minkä jälkeen opettaja työnsi oppilaan ruokalasta. Oppilas kertoi itse, että hän oli työntämisen jälkeen horjahtanut portaissa.

Viljasen mielestä tapaus pitäisi käsitellä oikeudessa.

– On hyvä että asia saisi oikeudellisen ratkaisun. Tässä on nimenomaan kysymys lain tulkinnasta ja kuinka pitkälle perusopetuslain pykälän 36 perusteella saa mennä.

– Kysymys on sitä miten arvioidaan se, mikä oli kohtuullista tilanteeseen nähden. Pitemmälle menevissä tilanteissa pitäisi olla uhkaa, vaaraa tai väkivaltaa, jotta opettaja saisi turvautua fyysisiin voimakeinoihin.

– Opettaja saa rauhallisesti rajoittaa tilanteen, mutta opettaja ei saa repiä, riuhtoa eikä lyödä, selventää Viljanen.

Hänen mielestään opetusviraston kanta perustuu huolelliseen selvitykseen ja asian arviointiin.

– Opetusviraston mukaan tilanteessa ei ollut uhkaa, vaaraa eikä väkivaltaa. Viraston mukaan opettaja ylitti valtuudet, jotka hänellä opettajana on perusopetuslain 36 pykälän mukaan.

– Täytyy ottaa huomioon myös, että ärsyttävä lapsi ja väkivaltainen lapsi ovat eri asioita, sanoo Viljanen.

Eri linjoilla puhemiehen kanssa

Eero Heinäluoma kirjoitti MTV3:n nettikolumnissaan eilen, että hän toivoo Helsingin kaupungin peruvan irtisanomisen. Viljanen ei ota Heinäluoman kommenttiin kantaa.

– En halua arvioida Heinäluoman kantaa. Minun näkökulmastani tätä asiaa käsittelee seuraavan kerran näillä näkymin opetuslautakunta, koska opetusviraston päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus.

Juttua on tarkennettu klo 16.00. Viljanen ei ota kantaa erottamisen laillisuuteen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot