Mainos
Mainos

Helsingin edustan merialueella korkeita myrkkypitoisuuksia

Bakteereille ja leville vaarallisia TBT- eli tributyylitinapitoisuuksia oli selvityksen mukaan erityisesti Länsisataman edustalla, Kruunuvuorenselällä ja Vartiokylänlahden edustalla.

Orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet ovat kohonneet kaikkialla Helsingin vesialueilla ulkomerta lukuun ottamatta. Helsingin kaupunki selvitytti kaupungin edustan merialueen myrkky- ja raskasmetallipitoisuuksia elokuussa.

Tutkimustuloksilla on merkitystä kaavoituksessa ja ruoppausmassojen sijoituksista päätettäessä. Niitä käytetään myös ympäristölupia myönnettäessä.

Helsingin edustan sedimentin TBT- eli tributyylitinapitoisuudet ylittivät ympäristöministeriön asettaman haitattoman ruoppausmassan rajan lähes kaikkialla. Erityisen korkeita pitoisuudet olivat muun muassa Länsisataman edustalla, Kruunuvuorenselällä ja Vartiokylänlahden edustalla.

TPT:n eli trifenyylitinan pitoisuudet olivat erittäin korkeita Sörnäisten sataman vieressä ja Vartiokylänlahden edustalla.

Korkeita PCB-pitoisuuksia tavattiin eniten Laajalahden perukassa, Vantaanjoen suulla sekä Länsisataman ja Sörnäisten sataman vieressä. Kumpaakin tinayhdistettä on veneiden ja laivojen pohjamaaleissa sekä vedenalaisiin rakenteisiin käytetyissä eliönestoaineissa.

TBT-yhdisteet ovat myrkyllisiä pieneliöille kuten bakteereille ja leville. Yhdisteet voivat aiheuttaa mm. hormonaalisia muutoksia simpukoille ja kaloille. Hapettomat ja kylmät olosuhteet hidastavat tinayhdisteiden hajoamista.

TBT-maalien täyskielto tulee voimaan vuonna 2008. Alle 25 metrin aluksissa näiden maalien käyttö kiellettiin jo vuonna 1991.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme