Mainos
Mainos

Helsingin ilmatorjuntajärjestelmä halutaan uusia

Pääkaupungin suojaksi hankitut venäläiset alueilmatorjuntaohjukset halutaan vaihtaa länsimaisiin etuajassa.

Suomen Kuvalehden mukaan yksi syy ohjusten vaihtoon en se, että venäläisillä itsellään on keinot myymiensä ohjusten käytön häiritsemiseksi.

Puolustusministeri Jyri Häkämies vahvisti MTV:n uutisille, että esitys ohjushankinnan aikaistamisesta on esillä hallituksessa ensi viikolla.

- Pääkaupunkiseudun ilmapuolustus on tietysti aivan keskeinen asia ja nyt olen tulkinnut tilanteen niin, että hallituksen piirissä on myötämielisyyttä sille, että pystyisimme tätä jo suunnitteilla olevaa hankintaa nopeuttamaan ja ensi viikolla hallitus sitten käsittelee ja tekee asiasta päätöksen, Häkämies kertoo.

Venäläisohjukset tulivat Suomeen vain reilut kymmenen vuotta sitten. Ohjuksilla kuitattiin Neuvostoliiton aikaisia velkoja. Ja nyt järjestelmän siis sanotaan tulleen käyttöikänsä päähän hiukan etuajassa.

Ministeri ei myönnä, mutta ei myöskään kiellä venäläiselektroniikkaan liittyviä ongelmia.

- Niin kuin sanottu, pääkaupunkiseudun ilmapuolustus on tietysti aivan keskeinen asia ja tällä hankinnalla, jos hallitus niin päättää, niin asiantila on vakaalla ja varmalla pohjalla.

Uusi ohjusjärjestelmä maksaa noin puoli miljardia euroa, josta hankinnan nopeuttamisen osuus on reilut sata miljoonaa. Tarjouksia on jo pyydetty useilta asevalmistajilta. Yhteensopivuusongelmiin vedoten, tarjousta ei pyydetty Venäjältä.

Katso myös puolustusvoimien sivut: Ilmatorjuntaohjus 96 BUK M1

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme