Mainos
Mainos

Helsingin kaupunginjohtaja uskoo asuntohintojen laskuun

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen pitää mahdollisena, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla. Pajusen mukaan uusien asuntojen hinnat voivat laskea jopa 30 prosenttia.

- Jos maailmalta ottaa ennakkoa, niin monissa Euroopan kaupungeissa hinnat ovat tulleet alaspäin, Pajunen toteaa.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Pajusen mielestä asuntojen halpeneminen ei kuitenkaan saisi tapahtua romahdusmaisesti, vaan pitäisi pyrkiä hallittuun hintojen laskuun.

Rakennusyritykset ovat vähentäneet uusien asuntojen tuotantoa viime vuodesta tuhansilla. Kovan rahan asuntojen kauppa ei käy toivotulla tavalla ja kohteiden rakentamista lykätään.

- Helsingissä kysymys on varmasti siitä, että hinta ei jousta alaspäin. Kysyntää kyllä sinänsä on. Helsinkiin on tänä vuonna tulossa vähintään 6000 uutta asukasta, jotka tarvitsevat noin 4000 uutta asuntoa. Asuntorakentamisen pitäisi olla tasapainoista: pitää olla sosiaalista asuntotuotantoa, vapaarahoitteista vuokra-asuntotuotantoa ja normaalia omistusasumista, Pajunen pohtii.

Pajusen mukaan tähän ei päästä perinteisillä keinoilla, vaan markkinat on saatava toimimaan paremmin. Nykyisin Helsingin kaupunki vuokraa tai myy tontin kerrallaan useimmiten suoraan rakennusliikkeelle. Kaupunginjohtaja kaipaa jatkossa alalle uusia toimijoita.

- Esitän, että periaatetta muutettaisiin niin, että kyseessä ei tarvitse olla rakennusliike, vaan esimerkiksi kiinteistörahastoyhtiö. Tontin tai suuremman alueen ostanut yhtiö lähtee sijoittamaan, vastaa rakennuttamisesta ja toteuttaa sen parhaalla mahdollisella tavalla. Toimijat kilpailutettaisiin ja otettaisiin takuut siitä, että kilpailussa syntyneet sopimukset myös pitävät. Periaatteessa tätä kautta hintojen pitäisi laskea, Pajunen hahmottelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme