Mainos
Mainos

Helsingin MM-kisoihin tehdään ympäristöohjelma

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisoissa Helsingissä on ensimmäistä kertaa käytössä ympäristöohjelma. Ensimmäistä kertaa käytössä olevan ohjelman kokemusten pohjalta laaditaan käsikirja

Lajin MM-tasolla ainutlaatuinen ohjelma näkyy tavalliselle kisavieraalle lähinnä jätteiden lajittelussa sekä kisa-alueella jaettavina ympäristöneuvoina. Suurin osa ympäristöohjelmasta jää kuitenkin piiloon kisavieraalta.

Ympäristöohjelmahankkeen projektinjohtaja Salla Koivusalo Teknillisen korkeakoulun Dipolista kertoo, että suurista tapahtumista ympäristölle tulevat rasitteet ovat pääasiassa samoja, olipa tapahtuma sitten kokous tai urheilukilpailu. Toisaalta Salovaara muistuttaa, että yleisurheilu sinällään on urheilumuoto, josta ei aiheudu suurta rasitusta ympäristölle.

-Suurin ympäristörasite on tapahtumaan liittyvä väliaikainen rakentaminen. MM-kisojen jälkeen väliaikaisten rakennelmien raaka-aineet pyritään kierrättämään jatkokäyttöön mahdollisimman hyvin. Kisojen jälkeen purettavista rakennelmista tulee muun muassa paljon puuta, levytavaraa ja pleksimuovia sekä sähkö- ja tietoliikennekaapelia. Ne raaka-aineet, jotka sopivat jatkokäyttöön, viedään pääkaupunkiseudun kierrätyskeskukseen ja Helsingin kaupungin verstaalle.

Koivusalon mukaan MM-kisojen somisteet ja opasteet on suunniteltu niin, että niitä voidaan käyttää myöhemmin kesällä Espoossa pidettävissä vammaisten yleisurheilun EM-kisoissa.

Kisavieraille alennus bussilipuista

-Toinen iso rasite ympäristölle on suuriin tapahtumiin liittyvästä liikkumisesta ja kuljettamisesta. Helsingissä sekä kisavieraiden että urheilijoiden ja taustajoukkojen liikkuminen lisää liikennettä. Myös median edustajia on paljon. Olympiastadionin ympäristössä ei yksinkertaisesti riitä paikkoja yksityisautoille.

Koivusalo kertookin, että kisavieraita kannustetaan saapumaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä tai kävellen. Vinkkejä ja ohjeita jaetaan muun muassa tiedotusvälineiden avustuksella.

-Helsinkiin voi tulla esimerkiksi junalla ja jatkaa rautatieasemalta kisapaikalle raitiovaunulla tai kävellen. Stadionin kisatelevisiossa muistutetaan myös, millä julkisella kulkuvälineellä kisatapahtuman jälkeen pääsee pois, Koivusalo selittää. Kisoja seuraamaan saapuvat saavat pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä 25 prosentin alennuksen lippujen hinnoista. Vapaaehtoistyöntekijät, urheilijat ja journalistit saavat käyttää joukkoliikennettä maksutta.

Kokemuksista käsikirja

Kolmas suuren tapahtuman riesa on siitä syntyvä jätevuori. Helsingin MM-kisoissa sitä pyritään pienentämään monin tavoin. Jätteet lajitellaan ja kisavieraita opastamassa on jäteneuvojia. Kisatorilla käytetään biohajoavia kertakäyttöastioita, muuten kerta-astioiden käyttöä pyritään välttämään.

-Niin sanottu yleisöjäte on näkyvin osa, mutta esimerkiksi catering-palveluista tulee jätettä enemmän. Lisäksi veden kulutus lisääntyy selvästi kisojen aikana, kuten myös jätevesi. Myös mediakeskuksen toimittajat voivat valita, haluavatko he tiedotteet paperiversioina, vai riittääkö heille sähköinen tiedote. Tällä pyritään vähentämään paperijätteen määrää.

Kisojen ympäristöohjelman ja sen toteuttamisesta saatujen kokemusten perusteella tehdään ekotehokkaiden massatapahtumien käsikirja.

-Ideana on tuoda esiin, että tällaisella tapahtumalla on aina ympäristövaikutuksia. Niihin voi vaikuttaa jokainen kisavieras, urheilija sekä median edustaja, Koivusalo muistuttaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme