Mainos
Mainos

Helsingin yliopisto kaavailee tutkinto-oikeutta avoimeen yliopistoon

Helsingin yliopisto suunnittelee pääsykokeiden poistamista avoimen yliopiston opiskelijoilta, jotka haluavat suorittaa kandidaatintutkinnon opintojensa päätteeksi. Opiskelijat suorittaisivat ensin miltei kaikki opintonsa maksullisessa avoimessa yliopistossa. Sen jälkeen he osallistuisivat kirjalliseen kypsyyskokeeseen ja saisivat todistuksen Helsingin yliopistossa suoritetusta tutkinnosta.

Opinto-oikeus koskisi vain alempaa korkeakoulututkintoa, ei maisteriksi asti opiskelua. Tutkinnonsuorittamisoikeuden edellytyksenä saattaisivat olla esimerkiksi riittävän hyvät arvosanat.

Hankeen valmistelu on vielä kesken, eikä sitä ole käsitelty yliopiston päättävässä elimessä eli konsistorissa. Vararehtori Raija Sollamon mukaan yliopisto ei ole vielä myöskään neuvotellut opetusministeriön kanssa siitä, miten hanke sopii yliopistolain säädöksiin. Suomessa ei voi antaa maksullista tutkintoon johtavaa yliopisto-opetusta.

Avoimessa yliopistossa opiskelijat sen sijaan maksavat kursseista mm. hallinnon aiheuttamia kuluja. Esimerkiksi 15-20 opintoviikon hinta vaihtelee sadoista markoista pariintuhanteen markkaan, kertoo Sollamo.
Sollamo myöntää suunnitelman ongelmaksi sen, miten maksullisen koulutuksen kieltoa tulkitaan. Hänen mielestään opintomenestys avoimessa korkeakoulussa voitaisiin kuitenkin rinnastaa pääsykokeiden läpäisemiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot