Mainos
Mainos

Helsinki ei pääse omalla päätöksellään irti Fennovoimasta

Helsingin kaupunginvaltuuston halu irrottaa pääkaupunki Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta ei johda ainakaan välittömiin muutoksiin. Helsinki on 40 prosentin osuudella vähemmistöomistaja Vantaan Energiassa, joka on yksi Voimaosakeyhtiö SF:n omistajista.

Vantaan Energian osuus Voimaosakeyhtiöstä on seitsemän prosenttia. Voimaosakeyhtiöllä on taas Fennovoimasta kahden kolmasosan enemmistö. Loput omistaa venäläinen RAOS Voima.

Voimaosakeyhtiön toimitusjohtaja Jussi Lehdon mukaan on odotettavissa, että omistajapohjassa tapahtuu hankkeen aikana muutoksia.

- Tämä hanke voi kokonaisvaltaisesti kestää sata vuotta. Sinä aikana varmasti omistajia tulee ja menee.

Nykyiset osakkaat ovat Lehdon mukaan sitoutuneet hankkeeseen osakassopimusten kautta. Jos omistaja haluaa järjestellä omistuksiaan, on sen hankittava osakkeilleen omistaja. Uuden omistajan on oltava vakavarainen ja uskottava, niin että hallitus voi sen hyväksyä, Lehto huomautti.

Lehdon mukaan Helsingin mahdollisella irtautumisella ei siten ole käytännön merkitystä.

Vantaalla ei ole ainakaan toistaiseksi tehty päätöstä, joka tähtäisi ydinvoimahankkeesta irtautumiseen. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) sanoo Vantaan seuraavan asiaa.

- Seuraamme rauhassa, mitä päätöksiä Helsinki mahdollisesti tekee, ja sen jälkeen katsomme asiaa, jos tarvetta on, viestitti Lindtman torstaina STT:lle.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme