Mainos

Helsinki suunnittelee rajuja henkilöstövähennyksiä

Helsingin kaupunki saattaa vähentää jopa 3000 työntekijää. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Tavoite on listattu virkamiesjohdon budjettiesitykseen, joka annettiin valtuustopuolueille viime viikolla. Esityksessä tavoitellaan noin 120 miljoonan euron menoleikkauksia. Tämä tarkoittaisi henkilöstön vähentämistä 3000:lla.

Helsingin kaupungilla on noin 40 000 työntekijää, jotka työskentelevät yli 800 ammatissa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava pitää esitystä odotusten mukaisena. Hän ei kuitenkaan halua määritellä sitä, miten vähennykset saadaan aikaiseksi.

- Toivon, että me poliitikkoina emme ottaisi kantaa siihen, mistä se väkimäärä otetaan. Se jäisi hallintokuntien pohdittavaksi. Oletan kuitenkin, että vähennykset kohdistuisivat enemmän hallintoon ja tukipalveluihin.

"Ei irtisanomisia"

Säästöjä uskotaan syntyvän muun muassa tehtävien ulkoistamisen avulla. Näin kiinteitä kustannuksia muutetaan muuttuviksi kustannuksiksi. Rautavan mukaan kokemukset ovat osoittaneet, että se tulee lopulta edullisemmaksi.

Irtisanomisia kaupunki ei Rautavan mukaan suunnittele.

- Meiltä jää eläkkeelle esimerkiksi ensi vuonna toistatuhatta ihmistä. Jokaisen eläköityvän kohdalla pohditaan tarkkaan, tarvitseeko hänen tilalleen uutta työntekijää. Kokonaan ei tietenkään rekrytointeja lopeteta.

Vielä pahempaa tulossa?

Demarileirissä suunnittelmaa on jo moitittu ylimitoitetuksi.

- Nyt kyllä kaivataan vastuuntuntoa. Itse pelkään enemmän sitä, että joudumme tämänkin paketin repimään syksyllä auki ja tekemään vielä suurempia leikkauksia, Rautava ennakoi.

Hänen mukaansa Helsingin lähtökohdat finanssikriisin olivat kuitenkin monia muita kuntia paremmat. Taloutta on hoidettu hyvin ja esimerkiksi Helsingin Energia on tehnyt hyvää tulosta.

- Joka tapauksessa finanssikriisin vaikutus Helsingin talouteen on satojamiljoonia euroja ja ensimmäisenä vuonna ainakin 200 miljoonaa euroa, Rautava arvioi.

Katainen: Ei säästämistä irtisanomisilla

KuntaValtio-foorumista tavoitettu valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei ollut vielä kuullut Helsingin kaupungin mittavista säästösuunnitelmista.

- En siinä mielessä voi kommentoida tietämättä asiasta tarkemmin.

Pelkäättekö, että kuntasektorilla alkaa tulla irtisanomisuutisia?

- Tilapäisten säästöjen toteuttamiseksi irtisanomisia ei pitäisi käyttää. Irtisanomisia pitäisi tehdä vasta sitten, jos työt loppuvat tai kunnan toimia aletaan hoitaa toisella tavalla, Katainen sanoi.

- En usko, että irtisanomisia tai lomautuksia laajemmin tulee. Kyllä kunnissa tiedostetaan palvelutuotannon velvoitteet.

Katainen muistutti, että valtio on pyrkinyt helpottamaan myös kuntatyönantajien taloutta Kela-maksun poistolla. Sen pitäisi Kataisen mukaan pitää tuhansia ihmisiä töissä kunnilla.

Lue myös:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot