Mainos
Mainos

Helsinki tuskailee villikaniongelmaansa - pelastajaksi haetaan hilleriä

Pääkaupungin villikanikanta on lisääntynyt hurjaa vauhtia. Virallinen laskenta suoritettiin viimeksi vuosi sitten kesällä ja silloin määräksi saatiin 5 000 yksilöä. Nyt, vuotta myöhemmin, virallisia lukuja ei ole, mutta kaneja arvioidaan olevan jo 6 000-7 000, kertoo Helsingin kaupungin rakennusviraston vastaava luontomestari Mikko Yletyinen.

- Talvi oli hyvin lauha ja lisääntymisen kannalta hyvä. Uskon että kanikanta on lisääntynyt tuhannella tai kahdella, Yletyinen sanoo.

Kuluvan vuoden aikana on selvitetty myös keinoja villikanikannan pienentämiseksi. Kanit kuuluvat metsästyslain piiriin, joten niiden karsimista säätelevät samat lait kuin jäniksenmetsästystä. Tälle vuodelle on kuitenkin saatu poikkeusluvat käyttää normaalista metsästyksestä poikkeavia keinoja.

- Käytössä ovat esimerkiksi pyyntiverkot ja elävänä pyydystävät loukut sekä valon käyttö pimeällä. Myös pienoiskivääriä käytetään kanikannan saamiseksi kuriin, Yletyinen luettele.

Hilleristä hyviä kokemuksia

Uusin ase kanikeskustelussa on hilleri, joka on ulkomaisten kokemusten mukaan tehokas villikanin karkottaja.

- Ongelmanahan on usein saada kanit ulos pesäonkaloistaan. Hilleriä on ulkomailla käytetty siihen varsin paljon ja se on varsin tehokas.

Helsingissäkin hilleriä siis kokeillaan, jos vain sopiva eläin löydetään. Alkuvaiheessa Helsingille riittäisi yksi hyvä hilleri, jolla saataisiin testattua ainakin pyynnin tehokkuus. Hillerin tehtävänä ei ole tappaa kaneja, vaan ainostaan houkutella ne ulos onkaloistaan.

- Kun kanien pesäkumpu on löydetty, tunneliaukot tai pesäkumpu ympäröidään sopivalla verkolla niin, että pakomahdollisuutta ei ole. Sen jälkeen hilleri päästetään tunneleihin häätämään kanit pois. Lopuksi kanit kerätään verkoista ja lopetetaan, Yletyinen kuvaa.

Helsinki etsiikin siis nyt kaninpyyntiin soveltuvaa hilleriyksilöä. Mikä tahansa lemmikkifretti ei tarkoitukseen kuitenkaan sovellu, vaan sopivan kaninkarkottajayksilön toivotaan löytyvän ulkomailta. Hillerin testaus alkaa toivon mukaan syksyllä.

- Nyt on kaneillakin lisääntymisaika kovimmillaan. Niillä on pesissään on pieniä poikasia emmekä me suinkaan halua aiheuttaa pienille poikasille tarpeetonta kärsimystä. Hillerin käyttöä onkin tarkoitus kokeilla vasta syksyllä.

Hillereitä käytetään kaniongelman ratkojina myös muun muassa Britanniassa, Portugalissa ja Ruotsissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme