Mainos

Helsinki valmis elintarvikevirastolle

Elintarvikevirastolle on olemassa lähes valmiit tilat Helsingissä Viikin tiedepuistoissa. Helsingin kaupungin kampanjaa vetänyt EU-päällikkö Matti Kohva kertoo, että virastolle aiottu talo on lähes valmis ja että ensimmäisille työntekijöille on jo tiedossa alkuvaiheeksi asunnot Viikin alueella.

Aluksi virastoon tulee ilmeisesti komissiosta noin parinkymmenen hengen pioneeriryhmä, joka kevään mittaan asettuu Helsinkiin. Virasto kasvaa parin kolmen vuoden sisällä vähitellen lopulliseen kokoonsa, noin 250 hengen kokoiseksi. Näistä noin 50-60 on teknistä tukihenkilökuntaa, kuten vahtimestareita, kuljettajia ja teknikkoja. Kohvan mukaan virastolle on tilaa kasvaa Viikissä, samoin kuin erinomainen ympäristö; alueelle on jo sijoitettu Helsingin yliopiston biotieteiden laitokset.

Toiminta rahoitetaan ainakin ensimmäiset kolme vuotta EU:n budjetista, jossa virastolle on varattu 40 miljoonaa euroa (240 miljoonaa markkaa) vuodessa. Viraston virkailijoita haetaan parhaillaan, ja virat on pantu auki kaikissa EU-maissa.

Helsingissä on jo selvitelty kansainvälisten asiantuntijoiden tarpeita ja valmiudet on tarjota muun muassa kotikielistä opetusta EU-virkamiesten lapsille. Suurimmille kielille Helsingissä on jo kouluja. Viraston tehtävä on toimia riippumattomana tieteellisenä ja teknisenä neuvonantajana EU:lle ja arvioida elintarvikkeiden turvallisuutta ja riskejä.

Perustamispäätöksen taustalla ovat toistuvat ruokakriisit, jotka ovat horjuttaneet kuluttajien luottamusta ruuan turvallisuuteen Euroopassa. Virasto voi pyytää lausuntoja ja selvityksiä ulkopuolisilta tutkijoilta tai arvioida itse elintarvikkeiden turvallisuutta, geneettisesti muunneltujen elintarvikkeiden ominaisuuksia tai eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Se kerää ja analysoi tietoa elintarvikkeisiin tai elintarvikeketjuun liittyvistä riskeistä.

Lisäksi viraston vastuulla on hoitaa tiedotus ja kertoa elintarvikkeiden riskeistä kuluttajille kriisitilanteissa. Toimeksiannossa korostetaan avoimuutta; kaikki virastolle annetut lausunnot on määrä julkistaa.

Koskista tai sampanjaa


Kohva on kampanjoinut Helsingin puolesta alusta asti eli siitä lähtien kun perustamista alettiin valmistella pian kaksi vuotta sitten.

-Sovimme työryhmän kanssa, että jos virasto tulee, juomme uutena vuotena yhdessä sampanjaa. Jos ei niin koskista, Kohva vitsaili, kun ratkaisu oli vielä avoin. Kohvan mielestä Suomi saa olla hyvin tyytyväinen, jos se saa elintarvikeviraston. Muukin virasto kelpaisi hänelle.

-Jos nyt joku helvetin virasto saadaan, niin pitää meidän olla tyytyväisiä. Me olemme kuitenkin pieni maa, hän filosofoi alkuillasta.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot