Mainos
Mainos

Helteet tulevat - joko uimavedet lämpenevät?

Kesä ja lomat lähestyvät, ja vielä kun tuleville päiville on ennustettu kunnon helteitä, moni suomalainen halajaa jo rannalle ja uimaan.

Virkistäytymistarkoituksessa vesi jo kelvannee, mutta uimarenkaita ja uimapatjoja ei kannata ihan ensi viikonlopuksi vielä kaivaa esiin. Pintavesien lämpötilat pyörivät Etelä- ja Keski-Suomessa reilun 10 asteen paremmalla puolella, pohjoisessa jäädään jopa 10 asteen alle.

Esimerkiksi Saimaan pintaveden lämpötila on 13,9 astetta (Lauritsala), Päijänteen 12,6 astetta (Päijätsalo), Tuusulanjärven 13,7 astetta, Oulujärven 12,1 astessa (Manamansalo) ja Kevojärven 5,2 astetta (Kevoniemi).

Tiedot käyvät ilmi Ympäristökeskuksen automaattisesti päivittyvistä tiedoista.

– Toukokuun aikana ehti tapahtua paljon. Alkukuussa ilmat olivat lämpimiä ja pintavesien lämpötilat nousivat ajankohdan keskiarvon yläpuolelle, mutta kuun puolivälissä tuli kylmä jakso, joka jäähdytti vedet jyrkästi. Nyt mennään normaalin rajoissa, Etelä- ja Keski-Suomessa vedet ovat 10-14 asteen välillä. Lapissa sen sijaan on hyvinkin kylmiä järviä, esimerkiksi Kilpisjärvessä on vielä jäät. Suomi on pitkä maa, joten haitari on 0-15 astetta, kertoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta.

Huomiselle on ennustettu jopa helteisiä lukemia. Forecan meterologi Mette Mannosen mukaan hellekausi näyttäisi jäävän melko lyhyeksi.

– Huomenna on hellettä etelä- ja itäosissa, mutta jo torstain aikana lämpimin ilma väistyy Suomen itäpuolelle. Ylihuomenna voi vielä kaakossa olla hellettä. Toki loppuviikollakin voidaan mitata paikoin yli 20 asteen lämpötiloja. Etelässä on viikonloppuna lämpimintä, Mannonen kertoo.

Hydrologi Esko Kuusiston mukaan näin lyhyelläkin hellejaksolla on vaikutusta järvien pintavesien lämpötilaan.

– Lämpeneminen riippuu pitkälti siitä, että tuuleeko ja minkä verran. Tyynellä säällä pintaveden lämpötila voi nousta 3-4 astetta hyvinkin helposti. Jos tuulee, nousu jää pariin asteeseen.

Viikonloppua pidemmälle Kuusisto ei lähde veden lämpötilan kehittymistä ennustamaan.

– Kaikki riippuu sääennusteesta. Tosin sääennuste viikon päähän alkaa olla jo sama, että ennustaisi keskiarvokäyristä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme