Mainos
Mainos

Helteiden nurja puoli: Onnettomuuksia ja hengenvaaraa

Helle ei helli suinkaan kaikkia. Pelastusviranomaisten mukaan helteiden tuomat sivuilmiöt lisäävät myrkytystapauksia, onnettomuuksia ja väkivaltaa. Ongelmia korostaa muun muassa lisääntynyt alkoholinkäyttö.

Lisäksi ennätyshelteet jo sinällään ovat vaaraksi tiettyjen ihmisryhmien terveydelle tai jopa hengelle.

Riskiryhmään kuuluvien ihmisten onkin syytä välttää liikaa aurinkoa ja pitää huolta nestetasapainostaan, muistuttaa Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Taisto Hakala.

- Kroonisesti sairaat ja vanhat ihmiset kuuluvat riskiryhmään, jos helteet jatkuvat pitkään.

Myös pienet lapset ovat ryhmää, jonka nestetasapainoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Nestettä kannattaa nauttia pieniä määriä usein. Riskiryhmien kannattaa viettää aikaa varjossa ja suojautua auringolta vaatteilla.

Hakala toteaa, että Suomessa on kuitenkin harvoin kovin pitkiä hellejaksoja. Esimerkiksi Pariisissa menehtyi muutamia vuosia sitten lukuisia ihmisiä pitkän hellejakson takia.

Myös Suomessa helteet kuitenkin lisäävät pelastusviranomaisten työtä. Hakalan mukaan kesä-heinäkuu on sekä pelastus- että ensihoitopuolella vuoden kiireisintä aikaa.

- Pelastuspuolella helteet aiheuttavat maastopaloja. Ensihoitopuolella ne lisäävät peruselintoimintojen häiriöitä, kuten verenkierron ja hengityksen akuutteja oireita, Hakala summaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme