Mainos
Mainos

Hemilä ei usko Suomesta löytyneen BSE:tä

Maatalousministeri ei pidä todennäköisenä, että Suomussalmelta olisi löydetty BSE-tautia.

Hemilä

Maatalousministeri Kalevi Hemilä ei pidä todennäköisenä hullun lehmän taudin löytymistä suomussalmelaiselta maitotilalta. Hemilän mukaan riskiä ei voida sulkea täydellisesti pois, mutta riski BSE:n löytymiseen on erittäin pieni.

-Tällaisia tapauksia ilmenee useita vuositasolla, koska Suomessa tehdään BSE-testaus vuosittain 20 000 eläimelle. Tämä on normaali oirehtinut tautitapaus ja vastaavanlaisia tarkistustestejä tehdään siis noin satakunta vuodessa.

Hemilän mukaan Suomussalmen tapaus oli kuitenkin poikkeuksellista, että tila laitettiin heti eläimen teurastuksen jälkeen karanteeniin.

Suomessa tehdään vuosittain BSE-testaus 20 000 naudalle. Niistä 15 000 on itsestään kuolleita tai sairaita nautoja ja 5000 on otos terveenä teurastetuista eläimistä.

Suomussalmella sijaitseva tila on ensimmäinen, joka on asetettu karanteeniin BSE-epäilyn vuoksi. Karanteeniin joutuneelta tilalta löydettiin nauta, jolla oli keskushermostoperäisiä kohtauksia. Nauta teurastettiin perjantaina ja BSE-pikatestin tulos pitäisi saada tänään.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme