Mainos
Mainos

Hemilä ja Haavisto sopuun metsien suojelusta

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) ja ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) sopivat tänään alue-ekologisen suunnittelun tavoitteista valtion metsissä. Kuluvan vuoden tavoitepinta-alaksi sovittiin 1,2 miljoonaa hehtaaria. Ministerien mukaan suunnittelu on kohdistettava sellaisiin talousmetsiin, joissa on runsaasti luonnonsuojeluun ja virkistykseen liittyviä arvoja.

Alue-ekologisessa suunnittelussa pyritään ottamaan huomioon suuren metsäalueen luontoarvot. Siinä tarkastellaan metsäluonnon kehittymistä vähintään 50 vuoden aikajänteellä. Suunnittelun avainkäsitteitä ovat askelkivet ja ekologiset käytävät, jotka yhdistävät esimerkiksi kaksi vanhan metsän saareketta, suojelualuetta tai avainbiotooppia. Ekologisten käytävien ja askelkivien arvioidaan helpottavan yksilöiden siirtymistä alueelta toiselle, ja siten ne pienentäisivät populaatioiden häviämistodennäköisyyttä. Suomalaisista lajeista esimerkiksi liito-orava saattaa hyötyä ekologisista käytävistä, koska se ei mielellään ylitä aukeita alueita.

"Hakkuut vähenevät"

Metsähallituksen maista noin puolella miljoonalla hehtaarilla sovelletaan alue-ekologista suunnitelmaa. Viimeistelyvaiheessa on toiset puoli miljoonaa hehtaaria. Valtioneuvosto teki vuonna 1996 vanhojen metsien suojelua koskevan periaatepäätöksen, jonka mukaan suojelualueen ulkopuolelle jääneen 36 000 hehtaarin suuruisella alueella luontoarvot turvataan alue-ekologisin keinoin. Sen seurauksena hakkuumahdollisuudet ovat näillä alueilla pienentyneet 30-50 prosenttia, todetaan maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteisessä tiedotteessa.

Kaikki viime vuosien suojelupäätökset ovat kohdistuneet taloudellisesti tuottoisiin metsiin, mikä on vähentänyt hakkuumahdollisuuksia merkittävästi etenkin Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, tiedotteessa mainitaan. Ministerit sopivat ympäristökeskusten ja Metsähallituksen luonnonsuojelun työnjaosta. Ympäristöministeriön ohjauksessa toimiva Metsähallituksen luonnonsuojelu on vastuussa luontoarvoja koskevista asiantuntijatehtävistä valtion mailla. Osasto toimii yhteistyössä alueellisten metsäkeskusten kanssa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme