Mainos

Hengellisille keskuksille enemmän tilausta - uusi ortodoksiluostari kehitteillä

Kiireisen arjen keskellä erilaisille hiljentymis- ja vetäytymispaikoille on nykyisin yhä enemmän tilausta, sanoo Helsingin ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Ambrosius. Etelä-Suomeen onkin syntynyt viime aikoina ortodoksisia hengellisiä keskuksia.

Siinä missä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä laskee ja puhutaan jopa jäsenkadosta, on ortodoksisen kirkon jäsenmäärä päinvastoin jatkuvassa tasaisessa kasvussa.

– Siinä osaltaan on kysymys siitä, että maahanmuuttajia liittyy kirkkoon, mutta sitten myös kirkon ulkopuolelta tulee uusia jäseniä. Tietysti valtakunnallisesti luvut eivät ole isoja, mutta meidän kirkon kokoon nähden luvut ovat merkittäviä. Suuria osa kirkkoon liittyvistä on sitten hyvin aktiivisia jäseniä, metropoliitta Ambrosius kertoo.

Metropoliitan mielestä uusien hengellisten keskusten tulo täydentää seurakuntien normaalia toimintaa. Uusille keskuksille on todella paljon suurempi tilaus kuin aikaisemmin.

– Näyttää siltä, että tänä päivänä entistä useammat ihmiset ja monesti sellaiset ihmiset, jotka eivät normaalisti käy kirkossa, tulevat mielellään hetkeksi pysähtymään ja hiljentymään tällaisiin keskuksiin. Monesti keskus voi olla hengellisessä mielessä tällainen voimalaitos ihmisille, jotka hakevat uutta näkökulmaa elämäänsä.

– Kiire on ihmisiä ahdistamassa ja kulutusyhteiskunnan elämäntyyli ei tyydytä kaikkia. Ihmiset kaipaavat pysähtymistä ja hiljentymistä ja malleja yksinkertaiselle elämälle. Ehkä tärkein syy on tämä yhteisöllisyyden kokemus, jota ihmiset etsivät, Metropoliitta Ambrosius jatkaa.

Uusi keskus - tavoitteena luostaritoiminta

Hämeenlinnan Lammilla omaa toimintaansa on käynnistelemässä ortodoksinen Athos-säätiön toimintakeskus. Säätiö hankki Hämeenlinnan kaupungilta entisen Ronnin kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen.

– Meidän on tarkoitus eri tavoin tehdä täällä tunnetuksi Athos-vuoren hengellistä perintöä. Athos-vuori on ortodoksikirkon hengellinen keskus. Teemme sitä tunnetuksi erilaisin näyttelyin, seminaarein, erilaisin kurssein, säätiön puheenjohtaja Hannu Pöyhönen kertoo.

Athos-säätiön toiminnan yhtenä keskeisenä tavoitteena on oman luostaritoiminnan käynnistäminen uudessa toimintakeskuksessaan.

– Se on pitkän tähtäimen toive ja tavoite. Luostarit eivät kuitenkaan koskaan synny kirjoituspöydän ääressä, vaan ensin täytyy löytyä ihmisiä, jotka ovat luostaritoiminnasta kiinnostuneita, ja se lähtee rakentumaan pikkuhiljaa.

– Erittäin kaunis ja rauhallinen luonto antaa erinomaiset puitteet luostarielämän kehittämiselle ja muutenkin sellaiselle ihmisen sisäiselle rauhoittumiselle ja keskittymiselle olennaiseen, Hannu Pöyhönen sanoo.

Ortodoksisessa luostarielämässä ihminen kieltäytyy omasta tahdostaan ja haluistaan. Ajatuksena on Pöyhösen mukaan puhdistaa oma sisimpänsä, siten että suhde Jumalaan ja toisiin ihmisiin puhdistuu.

– Luulen, että aikamme ihmiset alkavat osin olla aika kyllästyneitä materiaaliseen elämään ja kaiken aineellisen painottamiseen. Yksi Athos-vuoren merkittävimmistä ohjaajavanhuksista, Vanhus Paisios kehotti ihmisiä muuttamaan elämäänsä yksinkertaisemmaksi. Sitä kautta painopiste kääntyy ulkoisesta maailmasta sisäänpäin.

Ikoninäyttelyitä ja Hagia Sofia -kirkon kopio

Ensimmäiseksi yhteisö aikoo kunnostaa ja muuntaa hoito- ja kuntoutustiloina olleita kiinteistöjä omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Entinen hallintorakennuksen tuloaula muutetaan kirkkotilaksi Athoslaisen kirkkoperinteen mukaisesti.

Ensi kesäksi säätiö on saamassa kuitenkin Kreikasta kokonaan uuden kirkkorakennuksen. Kreikassa rakennettava Hagia Sofia -kirkon pienoismalli aiotaan kuljettaa Suomeen rekka-autokuljetuksin. Lahjoituksena saatava kirkko rakennetaan puusta ja sen koko tulee olemaan sellainen, että sinne mahtuu noin 35 ihmistä.

Toimintakeskuksen ensimmäinen näyttely on niin ikään tuotu Kreikasta. Athosvuoren munkkeja ja bysanttilaisia ikoneita käsittävä näyttely koostuu kreikkalaisen ikonimaalarin Konstantinos Ksenopouloksen sekä neljän hänen oppilaansa ja työtoverinsa töistä. Säätiön tavoitteena on järjestää aktiivisesti näyttelyitä, johon hankitaan kansainvälisestikin tasokkaita töitä.

– Meidän täytyy lähteä siitä, että näyttelyillä on sanomaa ja kantavuutta kävijöiden näkökulmasta. Pyrimme järjestämään tasokkaita näyttelyitä, jotka kuitenkin tuovat esiin Athos-vuoren hengellistä perintöä, Hannu Pöyhönen kertoo.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot