Mainos
Mainos

Hengitysteiden kuivuminen tuottaa hiihtäjille astmaoireita

Maastohiihtäjien astmaattisten oireiden taustalla on usein hengästymisestä johtuva hengitysteiden kuivuminen. Kylmässä ja siten kuivassa pakkasilmassa harjoittelevilla hiihtäjillä keuhkojen raju tuuletus aiheuttaa kuivumista, joka johtaa puolestaan hengitysteiden tulehdukseen.

Tämä selviää lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maija Karjalaisen huomenna Helsingissä tarkistettavasta väitöskirjasta.

Karjalaisen tutkimukseen valittiin 40 norjalaista ja ruotsalaista maastohiihtäjää, joilla ei ollut astmaa. Kilpaurheilutasolla harjoittelevien nuorten ikä oli 16-20 vuotta, ja näytteet otettiin vuosina 1993 ja 1994.

Tutkimuksessa jopa 75 prosentilla hiihtäjistä esiintyi keuhkoputkissa poikkeavaa supistumistaipumusta. Heidän limakalvoillaan esiintyi selvästi enemmän tulehdussoluja kuin terveillä verrokeilla.

Yllättävää kuitenkin oli se, että hengitettävä kortisoni ei auttanut hiihtäjien tulehdukseen. Astmaatikoilla kortisoni vähensi tulehdusta.

- Siksi onkin syytä erottaa astmaa sairastavat ja astmaattisia ärsytysoireita saavat ihmiset, Karjalainen korostaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme