Mainos
Mainos

Hennatatuoinnissa ja hiusvärissä samaa vaurioittavaa ainetta

Musta hennatatuointi

Kuluttajavirasto varoitti tänään, että mustat hennatatuoinnit voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Kuluttajaviraston mukaan mustaan hennaan lisätyt voimakkaat väriaineet voivat vaurioittaa ihoa pysyvästi.

Kosmetologi Unna Kuistinen vahvistaa, että Henna-tatuointi voi aiheuttaa vaarallisen voimakkaan allergia-reaktion. Hän kuitenkin huomauttaa, että samaa vaikuttavaa väriainetta, fenyylidiamiinia, on myös hiusväreissä sekä kulmien ja ripsien värjäämiseen käytettävissä aineissa.

- Mustaa väriä ei oikeastaan saa ilman fenyylidiamiinia. Se on kemikaali, jota on myös vaatteiden värjäysaineissa. Siksi esimerkiksi mustat vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöä. Fenyliinidiamiini voi aiheuttaa voimakkaan allergisen reaktion. Tiedän jopa tapauksia, joissa kampaajan penkiltä kesken hiustenvärjäyksen on jouduttu lähtemään ambulanssilla sairaalaan.

Musta henna on kuluttajaviraston syynissä, koska siinä fenyliinidiamiinin pitoisuus on suurempi kuin muissa väriaineissa. Lisäksi Hennan vaarallisuutta lisää se, että se laitetaan suoraan iholle, toisin kuin kulmien tai ripsien väriaine.

- Hennatatuointiväriin saatetaan vielä sekoittaa vetyperoksiidia, joka tekee ihosta läpäisevämmän. Silloin ainetta lähtee herkemmin verenkiertoon.

Kuistinen muistuttaa, että punainen hennatatuointi on puolestaan vaaraton. Myöskään oikeissa tatuoinneissa ei käytetä fenyylidiamiinia.

- Jos ripsien tai kulmien värjäyksen jälkeen ilmenee kirvelyä, voi olla, että allergia puhkeaa. Näissä tapauksissa väriainetta ei kuitenkaan joudu suoraan iholle, mikä lieventää reaktiota.

Kuistinen arvelee, että tietoisuus kemikaalien vaikutuksista on tulossa. Nykyään ei ole enää ihan sama, mitä iholleen levittää.

Henna on idän kulttuureissa vanha juttu

Tatuointitaiteilija Wilma Schlizewski on eri linjoilla kuluttajaviraston tuoreen tutkimuksen kanssa.

- Hennoja on tehty 10 000 vuotta kaikissa Pohjois-Afrikan kulttuureissa, Intiassa on ikivanhat häähennaperinteet ja kaikilla ukoilla ja akoilla mustaa hennaa hipiällä. Hennahan on siis hennapensaan jauhettua lehteä. Jos se ois niin vaarallista, niin johan siellä ois kuollut ihmistä kuin sientä.

Älyttömänä Schlizewski pitää sitä, että hiusväreissä aine on sallittua, mutta tatuoinneissa ja Marimekon laukuissa kiellettyä.

- Pari vuotta sitten EU:ssa levisi samanlainen uutinen. Tatuoinnit yritettiin kieltää, koska ne olivat keksineet, että lepra leviää tatuoinneista. Ihan älytöntä. Laittaisivat kemikalikomissiot ja asiantuntijat tutkimaan tätä asiaa, niin saataisiin asiallista tietoa, Schlizewski kuittaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme