Mainos
Mainos

Hergé: Tintti, Yksisarvisen salaisuus & Rakham Punaisen aarre

Arvio: Johanna Laine

Tintti on kaikkien tuntema sarjakuvasankari. Nyt ehkä vieläkin tunnetumpi, koska vastahan Tintti siirtyi valkokankaalle viime syksynä. Elokuvaversio taipuu tietenkin uudelleen myös sarjakuvakirjaksi. Nyt on yhdistetty kaksi Tintti-kirjaa samojen kansien väliin.

Hergé julkaisi vuonna 1943 (Suomessa 1976) yhdennentoista Tintti tarinansa "Yksisarvisen salaisuus" ja heti seuraavana vuonna (Suomessa 1976) seurasi jatkokertomus "Rakham punaisen aarre".

Kansien välissä on alkuperäiset kuvat ja tekstit. Hetken lukemisen jälkeen huomasin nauttivani vanhan ajan sarjakuvasankarista ja tarinasta, joka ei edennyt valmiiksi pureskeltuna kuin juna raiteillaan. Sankarimme Tintti ei ole kaikkitietävä, peloton tai vahingoittumaton.

"Yksi sarvisen salaisuus" ja "Rakham punaisen aarre" sitovat toisiinsa toiminnallisen dekkarin sekä meriseikkailun. Tapahtumat saavat alkunsa, kun Tintti löytää kirpputorilta ystävälleen kapteeni Haddockille sopivan lahjan, pienoismallin laivasta Yksisarvinen. Pienoismalli osoittautuukin erittäin halutuksi ja se yritetään viedä keinoja kaihtamatta. Tapahtumat etenevät nopealla tahdilla ja lukemista on pakko jatkaa. Tapahtumat alkavat kietoutua toistensa ympärille ja lopuksi yksisarvisen salaisuus paljastuu.

Mutta tästä vasta alkaa Rakham punaisen aarteen metsästys. Nykyaikana meritutkimus on edistynyt valtavasti, mutta Tintillä on oman aikakautensa ongelmat edessään. Navigointi, hait ja salamatkustajat ovat vaikea hoitaa 1940-luvun välineillä. Onneksi huonokuuloinen keksiä Theophilus Tuhatkauno tuo helpotusta merenalaisen maailman läpikäymiseen. Mutta kaikista apuvälineistä ja apureista huolimatta aarteen etsintä tuottaa omia haasteitaan ja matkaan tulee useampi mutkia.

Kirja edustaa omaa aikakauttaan ja huumoria, minkä vuoksi seikkailu tuntuukin mahdolliselta. Vanhoille Tintti faneille ei teos anna muuta kuin kovat kannet ja koko tarinan samojen kansien sisällä. Tintin uusille tuttaville ja ikuisille sarjakuvien ystäville teos on varmasti hyvä hankinta, vaikka se sijoittuukin keskelle Tintti-kirjojen kokoelmaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme