Mainos
Mainos

Heroinistien lääkevieroitus perusterveydenhuoltoon

Huumeriippuvaisten buprenorfiinihoito olisi asiaa selvittäneen työryhmän mielestä voitava aloittaa myös sairaaloissa, terveyskeskuksissa, A-klinikoilla ja vankeinhoitolaitoksissa. Hoitokäytäntöjä olisi väljennettävä niin, että vähintään puolet heroiinikoukkuun jääneistä saisi buprenorfiini- tai metadonihoitoa.

Metadonihoidon voisi edelleen aloittaa ainoastaan keskussairaaloissa tai Järvenpään sosiaalisairaalassa. Kuitenkin mahdollisuudet näihinkin hoitoihin lisääntyisivät, jos buprenorfiinivieroitus siirtyisi perustasolle.

Psykososiaaliseen kuntoutukseen yhdistetystä lääkehoidosta on professori Mikko Salaspuron johtaman työryhmän mukaan saatu hyviä kokemuksia ja tieteellistä näyttöä. Suomessa kuitenkin vain pieni osa hoitoa tarvitsevista pääsee hoitoon.

Opioidiriippuvaisten lääkehoitoa selvittänyt työryhmä luovutti mietintönsä peruspalveluministeri Osmo Soininvaaralle tänään.

Potilaita kuolee viikoittain, lainmuutos tarpeen ripeästi

Soininvaaran mielestä hoidon laajentamisen mahdollistava lainmuutos olisi saatava läpi ripeästi, sillä esimerkiksi viime kesänä vieroitushoitoa tarvitsevia potilaita kuoli viikoittain. Väitteissä, joiden mukaan julkinen terveydenhuolto oli jättänyt potilaita heitteille, saattoi Soininvaaran mukaan olla perääkin.

Esimerkiksi yksityislääkäri Pentti Karvosen hoidotta jääneiden potilaiden keskuudessa kuolleisuus oli suuri. Soininvaara ei pidä hyväksyttävänä tilannetta, jossa hyvää hoitoa saa 10 prosenttia potilaista ja loput eivät saa hoitoa olleenkaan. Tutkimusten mukaan vain 20 prosenttia heroiinikoukkuun jääneistä pääsee irti ilman lääkehoitoa.

Hoito voitaisiin kymmenkertaistaa

Suuri ongelma erityisesti pääkaupunkiseudulla on se, että päihdehuollon peruspalvelut eivät ole kunnolla asiassa mukana.

-Pitkät jonot sekä hoidon arviointiin että hoitoon eivät etene, joten monet hoitoa tarvitsevat eivät edes hakeudu hoitoon, Salaspuro sanoo.

Ensi vuoden budjetissa on opioidiriippuvaisten hoitoon varattu korvamerkittyä rahaa reilut 45 miljoonaa markkaa. Kun valtionosuus kokonaiskustannuksista on yleensä neljännes, voisi tällä summalla hoitaa noin 2000 ihmistä, Soininvaara laskee. Tähän asti virallisia hoitopaikkoja on kuitenkin ollut vain alle 200.

A-klinikkasäätiö on jo varautunut hoidon laajennukseen avaamalla 40 avohoitopaikkaa ja Järvenpäähän on avattu 7-paikkainen avohoitoyksikkö, kertoo ylilääkäri Antti Holopainen Järvenpään sosiaalisairaalasta.
Tieto hoidon tarvitsijoiden keskuudessa kulkee nopeasti ja näihinkin paikkoihin on Holopaisen mukaan tullut jo jonot.

Yksityislääkäritkin voisivat perustaa päihdehuoltoyksikön

Ongelmat eivät kuitenkaan poistu pelkästään lainmuutoksella.

-Osaamista on vielä vähän ja asenteet ja pelot estävät väkeä hakeutumasta koulutukseen, Salaspuro sanoo.
Ministeriössä on valmis suunnitelma vähintään kolmen opintoviikon ja 1-3 kuukauden työharjoittelun käsittävästä koulutuksesta. Yksityislääkäreille työryhmä ei ainakaan toistaiseksi soisi lupaa antaa jatkohoitoa. Nekin voisivat kuitenkin perustaa päihdehuoltoyksikön ja hakea sitten lupaa toimintaansa.

Yksityislääkärien antamaa hoitoa voitaisiin kuitenkin tutkia kehittämistutkimuksen yhteydessä. Samalla voitaisiin selvittää myös lääkkeiden toimittamista suoraan apteekeista.

Vielä turvallisempia valmisteita odotellaan


Lainmuutoksen jälkeenkin buprenorfiinihoito on meillä tiukemmin valvottua kuin esimerkiksi Ranskassa, missä sitä saa reseptillä apteekista.

Buprenorfiini on metadonia turvallisempaa. Siihen liittyy vähemmän kuolemantapauksia, koska sitä ei tarvitse ottaa päivittäin ja siitä on helpompi vieroittaa. Siihenkin liittyy kuitenkin myös ongelmia, sillä normaalisti suun kautta nautittavan aineen voi liuottaa nesteeksi ja pistää suoraan suoneen. Näin vaikutus on huomattavasti nopeampaa ja vahvempaa.

Tästä syystä bubrenorfiinia annetaan meillä pääasiassa valvonnan alla ja ns. luottopotilaillekin korkeintaan kahden viikon annoksena kerrallaan.

Soininvaara ihmettelee, ettei lääkkeestä ole pystytty valmistamaan sellaista tököttiä, että väärinkäyttö ei olisi mahdollista. Uusi valmiste, johon on lisätty naltreksonia, on tulossa, mutta tuotekehittely on hidasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme