Mainos
Mainos

Hetemäen esitys veisi kunnilta kaksi miljardia veroeuroa

Valtiovarainministeriön niin kutsutun Hetemäen ryhmän esitykset veisivät kunnilta noin kaksi miljardia euroa verotuloja. Näin arvioidaan Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa.

Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen selvityksessä todetaan, että verotyöryhmä toivoo kuntien paikkaavan verotulojen menetyksiä kiinteistöverotusta kiristämällä. Tuotoksi arvioidaan 2,5 prosenttia kuntien vero-tuloista eli 600 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveron suuruus on kuitenkin kuntien itse päätettävissä. Verotyöryhmän esittämät muutokset tuottoon arvioidaan korkeintaan 80 miljoonaksi euroksi.

Tutkimuksen mukaan suuria yhteisöverotuloja saavissa kunnissa, kuten Helsingissä ja Espoossa verotulot vähensivät jopa kymmenen prosenttia. Verouudistus lisäisi kuntien riippuvuutta valtionosuuksista.

Tutkimuksessa todetaan, että kuntien kannalta ei ole kuitenkaan samantekevää, mistä kunnan tulot koostuvat. Verotulot lisääntyvät automaattisesti talouden kasvaessa, ja kunnilla on päätösvaltaa omiin veroihinsa, niin veroasteisiin kuin osittain veropohjaan. Valtionosuuksissa päätösvalta on aina valtion.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme