Mainos
Mainos

Hevosen viimeiset päivät tuovat omistajalle ongelmia

Hevosen maallisen taivalluksen päättyminen on ongelma: rakkaasta eläimestä luopuminen on raskasta, ja lisäksi moni omistaja joutuu huomaamaan, että ruhon hävittäminen on kallista. Myös teurastusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Vanhojen ja raihnaisten hevosten kärsimyksiä pitkitetään tarjoamalla niitä pilkkahintaan netin ja lehtien kauppapaikoilla.

- Varsinkaan harrastajapuolella ei viitsitä aina hevosta teuraaksi antaa, tallivastaava Kielo Kivilohkare Suomen ratsastajainliitosta sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Kun hevosen päivät alkavat olla luetut, omistajalla on useita vaihtoehtoja eläimen päivien päättämiseksi.

- Hevosen voi haudata, mutta se on hankalaa, kun tallit sijaitsevat kaupungeissa eikä omia maita ole. Myös tuhkata voi, mutta se on aika kallis vaihtoehto. Teurastaminen on hyvä vaihtoehto siten, että siinä kustannukset saadaan pidetyiksi kurissa, Kivilohkare sanoo.

Teuraasta vain pieni korvaus

Teurastamoja on hänen mukaansa kuitenkin melko vähän ja ne voivat sijaita niin kaukana, että hyvin sairaan hevosen kuljettaminen teuraaksi ei välttämättä ole enää eettisesti hyväksyttävää. Ruhosta saatava korvaus voi olla niin pieni, että hevosen myyminen on joskus taloudellisesti kannattavampaa, Kivilohkare kertoo.

Hevosharrastus on Suomessa laajaa.

Suomen Hippos ja muut alan toimijat pyrkivät ratkaisemaan ongelman luomalla järjestelmän, jossa tarjonta ja kysyntä kohtaavat. Kysyntää olisi, sillä Suomeen tuodaan vuosittain tonneittain ulkomaista hevosenlihaa.

- Järjestelmän kehittämiselle on tarvetta, ja Suomen ratsastajain liitto on siinä mukana, Kivilohkare sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme