Mainos
Mainos

Hevosten veripankissa pulaa luovuttajista

Hevosten veripankissa on jatkuva pula erirotuisista verenluovuttajista.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan klinikkaeläinhoitajan Päivi Heinon mukaan luovuttajia ei ole koskaan liikaa.

- Luovuttajien saaminen ei ole kauhean helppoa, varsinkin kun toivomme, että hevonen tuotaisiin sairaalaamme verenluovutukseen, Heino sanoo.

Heinon mukaan yleisin este verenluovutukselle on ison eläimen hankala kuljettaminen. Eläinsairaala suositteleekin luovuttamaan verta muun tutkimuksen yhteydessä.

Verta luovuttavan hevosen tulee olla terve ja rokotettu. Vaikka tarvetta on erirotuisille verenluovuttajille, luovuttajaksi toivotaan erityisesti suomenhevosia ja lämminverisiä ravihevosia.

Suurin verta tarvitseva ryhmä on vastasyntyneet varsat. Verestä erotetulla plasmalla lääkitään varsojen vasta-ainepuutosta. Aikuisia yksilöitä hoidetaan muun muassa ähkyleikkauksen jälkeisessä proteiinin puutteessa.

Hevosten veripankilla on vuosittain noin 50 luovuttajaa. Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan hevosten veripankki on ainoa laatuaan Suomessa. Myös koirille ja kissoille on omat veripankit.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme