Mainos
Mainos

Hiihtolomat alkavat pakkassäässä

Hiihtolomakausi alkaa kylmässä ja poutaisessa säässä. Kireimmillään pakkasta on öisin ja aamuisin etelässä 25- 35 ja pohjoisessa 30-40 astetta. Päivisin pakkanen on heikompaa.

Viikonloppuna korkeapaine siirtyy hitaasti kohti kaakkoa ja pohjoisen kireimmät pakkaset hellittävät. Ajokeli on loppuviikolla talvinen koko maassa.

Viime yönä jälleen pakkasennästys

Viime yönä Kuhmon Kalliojoella mitattiin kuluvan talven tähän mennessä alin lämpötila -40,1 astetta. Viimeksi yhtä kylmää on ollut 21. helmikuuta 2010, jolloin samalla asemalla mitattiin täsmälleen sama lukema.

Edellisenä päivänä eli 20. helmikuuta 2010 samalla asemalla oli mitattu Suomen viime talven alin lämpötila -41,3 astetta.

Kuluvan talven aiempi alin lämpötila, 15. helmikuuta mitattu -39,1 astetta, alitettiin viime yönä maan pohjoisosassa useilla asemilla ja maan eteläosassakin Lappeenrannan Konnunsuolla, jossa mitattiin -39,2 astetta. Helmikuun pakkasennätys Suomessa on -49,0 astetta, joka on mitattu Sodankylässä 5. helmikuuta 1912. Suomen kaikkien aikojen alin lämpötila on -51,5 astetta. Se on mitattu Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999.

Lunta koko maassa

Lunta on koko maassa hiihtämiseen yllin kyllin, sillä alle 30 senttimetrin hankia löytyy vain lounaissaaristosta. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on paikoin yli 80 senttimetriä. Etelärannikollakin lunta on vuodenaikaan nähden harvinaisen paljon.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat hiihtolomien alkaessa tyypillisesti helmikuun loppupuolella maan eteläosassa 1-4 pakkasastetta ja muualla -5 asteen tuntumassa.

Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattava, joten yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut 10 astetta enemmän kuin päivällä.

Maaliskuun alkupuolelle tultaessa päivälämpötilat alkavat maan eteläosassa kohota jo tyypillisesti nollan tietämille tai vähän sen yläpuolelle, kun muualla maassa pakkasta on 1-3 astetta. Selkeinä aamuina pakkanen voi vielä maaliskuussakin olla kipakkaa.

Etelässä runsaslumisin hiihtoloma vuonna 1966

Viime vuonnakin hiihtolomia vietettiin koko maassa sangen talvisissa merkeissä. Lunta oli etelässä vuodenaikaan nähden harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Maan etelä- ja länsiosassa runsaslumisin hiihtoloma oli vuonna 1966. Silloin Helsinki-Vantaalla lunta mitattiin 89 senttimetriä ja Niinisalossa jopa 96 senttimetriä.

Maan itäosassa lumisimmat helmikuut olivat vuosina 1981 ja 1984, jolloin hankien huiput jäivät vain muutaman sentin päähän metristä. Pohjois-Suomessa lumitilanne oli huikeimmillaan vuonna 1974, jolloin Lapissa lunta oli jopa yli metri.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme