Mainos
Mainos

Hiihtolomaviikot ruuhka-aikaa laskettelurinteissä

Hiihtolomat ovat alkaneet loistavassa ulkoilusäässä. Kuluvat viikot ovatkin kiireistä aikaa hiihtokeskuksissa, sillä laskettelun suosio jatkaa kasvuaan. -Olosuhteet ovat upeat ja meillä on lunta kaikkialla. Myöskin sellaiset koululaiset, jotka eivät matkusta minnekään, pystyvät harrastamaan laskettelua kotipaikkakunnallaan. Kaikki toimii kaikkialla, iloitsee toiminnanjohtaja Guy Catani Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä.

Laskettelun harrastajien määrä on kasvanut vuodesta 1994 lähtien. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan Suomessa on noin miljoona sellaista laskettelijaa, jotka käyvät rinteissä vähintään kerran kuussa.

Lumilautailijoita laskettelijoista on noin neljännes, ja sen harrastajat ovat pääosin nuoria. Catani uskoo, että suosioon saattaa osaltaan vaikuttaa suomalaisten alppihiihtäjien ja lumilautailijoiden kilpamenestys.

Laskettelulla on lisäksi muodikas, vauhdikas ja iloinen imago, jota hyödynnetään usein muun muassa televisiomainonnassa. Laskettelun ohella myös maastohiihdon suosio kasvoi koko 1990-luvun. Nykyään harrastajiksi lasketaan jopa 2,7 miljoonaa suomalaista. -Tällä hetkellä maastohiihto on erittäin suosittua. Sen näkee muun muassa siitä, että lomailijoiden auton katoilla olevissa bokseissa on molemmat välineet, Catani kertoo. Hän huomauttaa talvimatkailun kasvaneen nimenomaan kotimaassa. Sen sijaan Alpeille suuntautuva hiihtomatkailu on hiipunut vuodesta 1990, jolloin matkoja tehtiin jopa 35 000. Lamavuosina matkojen määrä putosi noin seitsemään tuhanteen ja nykyään Keski-Eurooppaan tehdään arviolta noin 12 000 laskettelumatkaa vuodessa.

Kahden viikon ruuhka

Ruuhka-Suomen hiihtolomat keskittyvät viikoille kahdeksan ja yhdeksän. Hiihtokeskusyhdistys on kuitenkin pitkään toivonut lomien tasaisempaa jakamista pidemmälle ajalle. Lyhyenä sesonkina ei palveluja pystytä tuottamaan tarpeeksi, eikä esimerkiksi välineitä riitä kaikille vuokraajille. Lomalaiset kärsivät myös pitkistä jonoista ja ruuhkista. -Kuljetusyhtiöt, kuten VR ja Finnair, eivät pysty kuljettamaan kaikkia halukkaita lomakohteisiin. Samoin majoituskapasiteetti ei riitä, jolloin hinnat tuppaavat nousemaan, Catani selittää. Hän kertoo runsaan kysynnän näkyvän etenkin sellaisissa paikoissa, joissa lomalaisten lisäksi on paljon päiväkävijöitä. Tällaisia ovat hiihtokeskuksista muun muassa Sappee, Himos ja Ellivuori. -Oppilaitten ja heidän perheidensä pitäisi palata lomalta virkistyneinä ja hyväntuulisina. Mutta kun sitten joutuu jonottamaan, niin siinä pinna joskus kärsii, Catani jatkaa.

Laskettelu monipuolistuu

Hiihtokeskusyhdistyksessä arvioidaan, että laskettelun monimuotoisuus korostuu tulevaisuudessa entistä enemmän. Esimerkiksi eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuja suksia on jo nyt valtava määrä. Lisäksi yleistyvät uudet välineet, kuten lumikäyttöön tarkoitettu pyörä eli snowbike. -Kuuma hitti tällä hetkellä Suomessa on snowskate eli skeittilauta, jonka pyörät on korvattu leveällä suksella. Se on ehkä viimeisin tällainen nuorison joukossa todella nopeasti leviävä villitys, Catani kertoo.

Hiihtokeskusten suhtautuminen uusiin välineisiin vaihtelee. Toiset kieltävät niiden käytön kokonaan, koska esimerkiksi rinneleveydet eivät ole riittäviä. Joissakin paikoissa on sitä vastoin erillisiä skeittialueita. Hiihtokeskusyhdistyksen onkin kevään aikana määrä sorvata yhteinen, uusia laskuvälineitä koskeva suositus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme