Mainos

Hiilidioksidin hautaamisen tiellä ainakin raha ja politiikka

Energia- ja teollisuuslaitokset saattavat päästä hiilidioksidin talteenotolla ja varastoinnilla (CCS) isoon osaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Parhaimmillaan talteenotto voisi olla vuonna 2050 kamppailun toiseksi tärkein ase, monta kertaa ydinvoimaa vaikuttavampi.

Hiilidioksidin talteenoton tekniikat ovat kuitenkin kehitysvaiheessa. Investoinnit vaativat paljon rahaa, ja talteenotto hörppää energiaa niin, että sähkön hinta nousee. Suuriin investointeihin ei löydy halukkuutta, kun takeita sitovista kansainvälisistä ilmastosopimuksista ei ole. Jos tiukkoja sopimuksia saadaan, tarvittaneen julkista rahaa siltikin hiilidioksidin talteenoton tueksi.

Suomen hanketta on koordinoinut Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT, jonka lisäksi mukana on Geologian tutkimuskeskus GTK ja joukko yrityksiä. Kaksi vuotta sitten alkanut tutkimusprojekti päättyy ensi helmikuussa. Hankkeen aikajänne ulottuu vuoteen 2050 saakka.

Suomesta hiilidioksidi vietäisiin laivoilla

CCS-tekniikassa hiilidioksidi otetaan talteen käyttöpaikalla. Sen jälkeen hiilidioksidi puhdistetaan, paineistetaan ja nesteytettynä kuljetetaan pitkäaikaiseen säilytykseen putkiston tai säiliöalusten avulla.

Suomen maaperä ei ole sopiva hiilidioksidin pitkäaikaiseen varastointiin. Suurin osa isoista hiilidioksidia tuottavista laitoksista sijaitsee rannikolla. Suomesta hiilidioksidi vietäisiin laivoilla ja haudattaisiin todennäköisesti Pohjanmerelle tai Barentsinmerelle.

Hiilidioksidin lopullinen varastopaikka on 1-3 kilometrin syvyydessä eristettynä ilmakehästä. Soveltuvia paikkoja voivat olla esimerkiksi tyhjennetyt öljy- tai kaasuesiintymät.

Projektipäällikkö Sebastian Teir VTT:ltä selvittää, että CCS-tekniikkaa voitaisiin soveltaa myös bioperäisiin hiilidioksidipäästöihin. Näin saadaan muodostumaan ajan myötä hiilidioksidinielu, sillä bioenergia sinällään on neutraalia hiilidioksidin suhteen. Jarruna kehitykselle voi olla se, että bioperäiset jätteet eivät ole tällä hetkellä päästökaupan piirissä.

VTT:n alustavien laskelmien mukaan Suomen hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää talteenottotekniikalla 10-30 prosenttia vuonna 2050. Päästöoikeuksien hinnan pitäisi kuitenkin kasvaa reippaasti. Nyt hinta on 15-20 euroa tonnilta, mutta CCS-tekniikka edellyttäisi hinnan kohoamista 70-90 euroon.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot