Mainos
Mainos

Hiilidioksidin varastointia maaperään selvitetään

Koska maailman hiilidioksidipäästöt näyttävät kaikista vähennysyrityksistä huolimatta vain lisääntyvän, on nyt ryhdytty kehittelemään uudenlaisia keinoja päästöjen kuriin saamiseksi. Yksi mahdollisuus on hiilidioksidin talteenotto ja kuljetus putkia pitkin syvällä maan alla sijaitseviin varastoihin.

Hiilidioksidipäästöjen kuriin saaminen näyttää edistyvän toivottoman hitaasti. Ongelmaa yritetään nyt ratkaista aivan uudenlaisilla konsteilla. Yksi Montrealin ilmastokokouksessa esillä olleista keinoista on hiilidioksidin varastoiminen syvälle maaperään. VTT:n tutkimusprofessorin Ilkka Savolaisen mukaan sopivia varastointipaikkoja ovat esimerkiksi käytetyt öljy- ja kaasukentät.

- Niissähän on öljy ja kaasu pysyneet miljoonia vuosia ja voidaan ajatella että hiilidioksidikin säilyisi siellä hyvin.

Myös vielä käytössä olevat öljykentät ovat mahdollisia varastopaikkoja. Pumppaamalla veden sijaan hiilidioksidia öljylähteeseen lisätään hiipuvan öljykentän tuotantoa.

Hiilidioksidia voidaan myös varastoida suolaveden täyttämiin huokoisiin kivikerroksiin. Merten käyttäminen varastopaikkoina on myös ollut esillä, mutta siihen liittyy monenlaisia riskejä.

Suomessa ei ole sopivia paikkoja hiilidioksidin varastointiin.

- Se johtuu peruskallion luonteesta. Täällä ei ole sellaista kerrostunutta peruskalliota, jonka alla olisi tiloja, johon voisi siirtää hiilidioksidia, Savolainen jatkaa.

Vaikka hiilidioksidin varastointia on jo kokeiltu Norjassa ja Yhdysvalloissa, lisätutkimuksia tarvitaan. Hiilidioksidin oletetaan pysyvän maaperässä samaan tapaan kuin maakaasun. Se imeytyy maakerroksiin ja nesteytyy kovassa paineessa.

Toistaiseksi hiilidioksidin varastointi on vielä kallista, ja kaikista hiilidioksidipäästöistä enintään 20 prosenttia olisi järkevää varastoida.

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua tekniikka on riittävästi kehittynyt ja varastointi saattaa olla tärkeä päästövähennyskeino.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme