Mainos
Mainos

Hiki tulee — ja hyttyset! Vaan millä niistä pääsee eroon?

Alkavat helteet tekevät myös hyttysten karkottelusta hikistä hommaa.

Hyttyskesästä on ennakoitu ikävän vilkasta ja hellepäivien jälkeen hyttyset käyvät ärhäkkäästi päälle. Tuleva hellejakso nopeuttaa myös seuraavien hyttyssatsien kehittymistä.

Mikäli hyttysistä haluaa eroon, suosittelee hyönteistutkija Juhani Itämies karkureissua.

– Tehokkain konsti olisi hakeutua esimerkiksi avoveden päälle, meren rantaan tai ulkosaaristoon, ylipäätään siis sellaiseen paikkaan jossa näitä hyttysiä ei ole niin paljon. Mutta tietenkään tämä maiseman vaihto ei ole kaikille mahdollista, Itämies toteaa.

Hikoilu heikentää hyttyskarkotteen tehoa

Jos hyttysten keskellä oleilu on väistämätöntä, ovat Itämiehen mukaan hyttyskarkotteet varsin toimiva keino inisijöiden hätistämiseksi. Hän muistuttaa kuitenkin, että karkotteet toimivat vain tiettyyn rajaan saakka. Esimerkiksi hellekelit heikentävät väistämättä karkotteiden tehoa.

– Mitä kuumempaa on, sitä enemmän hikoillaan, jolloin tietysti näiden karkotteiden toimivuuskin on heikompaa.

Etelä-Suomen olosuhteissa maastossa liikkuessa karkotetta tulisi lisäillä parin tunnin välein tehon takaamiseksi. Lapissa rajuimpaan hyttysaikaan karkotetta saa puolestaan olla lisäämässä jopa kymmenen minuutin välein.

– Eikä sekään välttämättä riitä. Suojautuminen vaatetuksella on tietysti myös hyvä keino, mutta siinäkin on tietysti huonot puolensa. Sillä onhan se ikävä istua puutarhajuhlissa täysissä tamineissa, jos lämpöä on vaikka 27 astetta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme