Mainos
Mainos

Hilkka Hyrkön arvioitavana Taivasten vanki

(Otava) Kirjailija: Carlos Ruiz Zafon. Kääntäjä: Antero Tiittula.

Kun on päässyt tutustumaan Semperen ja pojan kirjakauppaan, Unohdettujen kirjojen hautausmaahan ja Carlos Ruiz Zafonin kerrontaan aiemmissa teoksissa, odotukseni olivat korkealla. ”Tuulen varjo” oli aikanaan kirja, josta painos loppui ja kirjaharrastajat etsivät sitä toinen toisiltaan ja kirjakirppareilta. Turhaan. Omani unohtui lomamatkalla maailman toiselle puolelle ja näin paljon vaivaa ja sain sen takaisin kotiin. Teos on ehdottomasti kirjojen aatelia!

Odotukset siis korkealla. Sinne korkeuksiin ei ”Taivasten vanki” yltänyt. Kirjan keskiössä on tällä kertaa Semperin kirjakaupan uskollinen apulainen Fermin Romero de Torres. Fermin on menossa naimisiin, mutta sulhasmies synkkenee päivä päivältä, vaikka tuleva puoliso on erittäin mieluisa ja rakas. Mikä on Ferminin arvoitus, kirja kysyy ja tuo vastauksena aimoannoksen Francon Espanjan salaista poliisia ja sen kammottavia sellejä ja kidutuskeinoja.

Tuntuu, että Ferminin vankilassaolon kertomista on ollut pakko pitkittää. Näin kirjaan on saatu kelpo romaanin mitta. Sisällöllisesti ja juonen kannalta näitä hirvityksiä ei olisi tarvittu koko laajuudessa.

Vankilan kauhujen kanssa rinnan kulkee kirjailijan värikäs ja hersyvä tapa kuvailla jumalaisia naisia ja espanjalaisen miehen heikkouksia näiden naisten edessä ja kanssa. Tiedän sen joitain lukijoita suorastaan häirinneen kontrastina kauheuksille samassa kirjassa.

Itse ajattelen, että sellaista elämä on: samat ihmiset tuntevat suurta rakkautta ja intohimoa ja nauttivat kauneudesta, myös naiskauneudesta ja kykenevät silti tappamaan, kiduttamaan, valehtelemaan ja pettämään. Sellaisia me ihmiset olemme, kirja tuntuu sanovan.

Ferminin arvoituksen myötä Daniel Semperelle paljastuu merkittäviä asioita omasta henkilöhistoriasta, ennen kaikkea äidin kohtalosta. Hänen läksynsä on oppia, ettei kosto ole ainoa keinoa selvitä menneisyyden haamuista. Tärkeämpää on elää eteenpäin ja rakastaa.

”Taivasten vangin” sivuille on kirjoitettu aihioita seuraaville kirjoille: miten käy Unohdettujen kirjojen hautausmaan? Mitä kerrottavaa on salaperäisellä Danielin isän siskontyttärellä, joka toistaiseksi tuodaan vain istumaan kirjakaupan rappusille matkanyytti kädessään?

Tarkkaavainen lukija aavistaa siis, että lisää kirjoja on tulossa. Toivon, että kustantaja ja kirjailija malttavat kehitellä tulevia kirjoja rauhassa. Olisi niin ihanaa saada käsiinsä ”Tuulen varjon” tasoinen kirja.

Hilkka Hyrkkö

Hilkka Hyrkkö on toimittaja ja viestinnän ammattilainen. Paitsi, että kirjoittaa, lukeekin paljon. Ei ole toista ilman toista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme