Mainos

Hilma-vauvan kuolema puhuttaa – TAYS kiistää henkilöstöpulan

Facebookissa on kiertänyt viikonlopusta asti tarina kuolleesta Hilma-vauvasta.

Facebook-viestissä vauvan kuoleman syyn väitettiin johtuneen Tampereen yliopistollisen keskussairaalan resurssipulasta. TAYS kiistää resurssipulan.

Hilma-vauvan äidin veljen perustamassa Facebook-ryhmässä kerrotaan 2.4. syntyneestä Hilma-vauvasta, joka kuoli vain kahden päivän ikäisenä. Facebook-viestissä kerrotaan, että riskiraskauden vuoksi synnytys oli tarkoitus käynnistää ennen pääsiäistä. Tilanpuutteen ja riittämättömän henkilökunnan määrän vuoksi synnytystä siirrettiin kuitenkin pääsiäisen jälkeiselle viikolle.

Pääsiäisen jälkeisenä tiistaina tehtiin päätös keisarileikkauksesta vauvaa uhkaavan hapenpuutteen takia. Vauva syntyi pari tuntia myöhemmin, mutta kuoli saamiinsa vaurioihin kahden vuorokauden iässä 4.4.2013.

TAYS:n lasten ja naisten toimialuejohtaja Eija Tomás kiistää henkilökuntapulan. Hänen mukaansa TAYS:n lasten ja naisten osastolla on päinvastoin jopa paremmat lääkäriresurssit kuin monissa muissa sairaaloissa.

Tomás ei salassapitovelvollisuuden vuoksi kommentoi tarkemmin Hilma-vauvan tapausta.

– Asiat meillä selvitetään ja toiminta analysoidaan. Keskustellaan perheen kanssa. Aina jos jotain poikkeavaa tapahtuu, niin totta kai se selvitetään.

Tila- ja henkilöstöresurssit ovat parantuneet

Viime vuonna osa TAYS:n synnyttäjistä jouduttiin lähettämään muihin kaupunkeihin.

– TAYS:sta jouduttiin lähettämään vajaa kymmenkunta potilasta viime vuoden alkupuolella ja viime kesänä muihin sairaaloihin synnyttämään kahdesta syystä. Toinen syy oli se, että muutaman kerran meillä oli kaikki synnytyssalit täynnä. Vain hätäponnistussali oli vapaana. Silloin päädyttiin lähettämään pääsääntöisesti Hämeenlinnaan alkuvaiheen avautumisvaiheessa olevia normaaleja synnyttäjiä. Toinen tilanne, missä me olemme joutuneet siirtämään synnyttäjiä muihin yliopistosairaaloihin, Turkuun tai Helsinkiin, on johtunut siitä, että meidän vastasyntyneiden teho-osasto on ollut täynnä.

Tänä vuonna sairaalaan saatiin vielä yksi synnytyssali sekä avautumishuone lisää, joten tiloistakaan ei enää pitäisi olla pulaa. Kokonaan uudet synnytystilat TAYS saa vuonna 2016.

Vastasyntyneiden teho-osastolle perustettiin viime vuonna 12 uutta sairaanhoitajan virkaa, jotka on saatu täytettyä.

– Resurssit ovat riittävät turvallisen synnytyksen hoitamiseen, Tomás vakuuttaa.

Pyhät eivät vaikuta toimintaan

Tomásin mukaan TAYS:n synnytysosastolla on aina sama määrä henkilökuntaa, oli sitten pyhä, arki, päivä tai yö.

– Synnytykset ja vastasyntyneet hoidetaan aina. Mikään kustannustenhallintaohjelma ei vaikuta tähän toimintaan, koska se on päivystystoimintaa, joka tulee hoitaa.

Viime aikoina on keskusteltu siitä, pitäisikö pienet, esimerkiksi 500 tai 700 vuosittaisen synnyttäjän synnytysyksiköt lopettaa. Tomás nostaa ilmoille epäilyn siitä, yritetäänkö yksittäisellä tapauksella säilyttää synnytystoimintaa Vammalan aluesairaalassa, jossa syntyi viime vuonna vain 340 lasta.

– Minulta on kysytty, onko tässä yhdellä potilastapauksella lähdetty ajamaan Vammalan synnytystoiminnan säilyttämistä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot