Mainos
Mainos

Hiltunen: Hallituksen pitää ottaa vastuu

Hannes Mannisen mukaan valtiolta on turha odottaa lisätukea hoitohenkilökunnan palkan maksuun.

Aamun Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat Hannes Manninen (Kesk.) ja Rakel Hiltunen (SDP) ovat täysin eri mieltä valtion vastuusta hoitajien palkkakiistassa.

Rakel Hiltusen mielestä on kummallista, että valtio ilmoittaa suuresta ylijäämästä, mutta lisärahaa terveydenhuollon kriisiin ei silti löydy.

Hannes Mannisen mukaan valtion lisätuloilla ei voida rahoittaa vakituisia menoja. Valtion ei myöskään pidä sekaantua tulopoliittiseen neuvotteluun.

- Kun 90 prosenttia sopimuksista on tehty tietyllä valtion osuudella, ei osuutta ole mahdollista muuttaa. Kysymys on sekä juridinen että poliittinen, Manninen huomauttaa.

Hiltunen toteaa terveydenhuollon vastuun olevan kunnilla ja valtiolla. Hän sanoo, että valtion osuus kattaa vain hyvin pienen osan kuntien tulevista menoista. Hiltunen käyttää esimerkkinä Helsinkiä, jossa palkankorotukset maksavat kaupungille 90 miljoonaa euroa, josta valtion tuki on vain 15 miljoonaa.

- Hallituksen pitää taata se, että kunnat pystyvät hoitamaan velvollisuutensa. Hallituksen pitää reagoida, jos hätä terveydenhuollossa kasvaa. Hoitoa tarvitsevat suomalaiset tässä kärsivät, Hiltunen painottaa.

Hiltunen muistuttaa myös, että suomalaiset maksavat veroja saadakseen muun muassa terveydenhuollon palveluja.

- Valtion pitää tulla kuntia vastaan, muuten joudutaan lomautuksiin ja hyvinvointiyhteiskunta rapautuu. Hallituksen pitää ottaa vastuu.

Hannes Manninen ei halua ottaa kantaa Tehyn ja valtakunnansovittelijan neuvotteluihin.

(MTV3/Anna Paasonen)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot