Mainos
Mainos

Hipsteri, sahasää, viinitarhasali - nämä ovat uudissanoja

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on jälleen poiminut eri lähteistä 4 000 uutta suomalaista sanaa. Viime vuonna me suomalaiset innostuimme puhumaan muunmuassa hipstereistä, somesta ja marttailusta.

Tutkijoiden poimimat sanat eivät ole vielä virallisia käyttösuosituksia, ja osa sanoista varmasti poistuu käytöstä, jos ilmiökin sammuu. Osa uudissanoista päätyy kuitenkin Kielitoimiston sanakirjaan ensi syksynä. Tässä on muutama esimerkki.

Talousuutisista suomen kieleen on levinnyt eurobondi-sana. Suunnitellut eurobondit olisivat euromaiden yhteisesti liikkeeseen laskemia joukkovelkakirjoja, joilla otettaisiin yhteisvastuu euromaiden veloista.

Hipsteri-sanan kielitieteilijät ovat määritelleet urbaania elämäntapaa edustavaksi tyylitietoiseksi nuoreksi aikuiseksi.

Jasmiinivallankumous tarkoittaa Tunisiasta viime vuonna alkanutta arabimaiden kansannousu, jota kutsutaan myös arabikevät-termillä. Jasmiini on Tunisian kansalliskukka.

Karppi on paitsi särkikala myös karppaaja eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava ihminen.

Se, joka marttailee, hidastaa elämäänsä ja rauhoittuu puuhailemaan kotona. Marttaliiton kampanjasta peräisin oleva marttailu-sana on sukua kotoilulle eli homingille sekä hitailulle eli downshiftaukselle.

Sahasää tarkoittaa nopeasti ääripäästä toiseen vaihtelevaa säätä ja some sosiaalista mediaa.

Tandem merkitsee yhä esimerkiksi tandempyörää, tandemlaskuvarjohyppyä sekä pitkää ajoneuvoyhdistelmää, mutta sen uusi merkitys politiikassa tarkoittaa nyt myös valtakaksikkoa esimerkiksi Venäjällä (Putin ja Medvedev) tai Euroopan unionissa (Ranska ja Saksa).

Viinitarhasali on konserttisali, jossa esiintyjät ovat keskellä ja yleisö heidän ympärillään nousevissa katsomoissa. Sana levisi kieleen, kun Helsingin uusi Musiikkitalo otettiin käyttöön viime vuonna.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot