Mainos
Mainos

Hirvien salametsästys luultua yleisempää

Hirviä ammutaan salaa paljon luultua enemmän.

Viime vuonna hirvieläimiin kohdistuneita salakaatotapauksia kirjattiin valtion metsissä yhteensä seitsemäntoista. Vuotta aikaisemmin luku oli 24.

Metsähallitus arvioi, että salakaatajista vain harva jää kiinni ja valtion mailla kaadetaan luvatta satoja hirviä vuosittain.

Metsähallituksen vs. erätalouspäällikön Jukka Bisin mukaan Suomessa ei ole sellaista järjestelmää, että ilmiön laajuutta pystyttäisiin mittaamaan. Salakaadot ja tapot ovat yleensä yksittäisiä tapauksia.

— Suurpedot ovat suojeltuja, mutta silti tapauksia tulee vuosittain esiin, Bisi sanoo.

— Jos taas ajatellaan hirveä, jolla on merkittävä kaupallinen arvo, niin niiden metsästyksessä on vähän ammatillistakin leimaa. Sitä tehdään hyötymistarkoituksessa läpi vuoden.

Bisin mukaan myös joidenkin metsästysseurojen epäillään tappavan enemmän hirviä kuin luvat sallisivat. Näytön saaminen on kuitenkin osoittautunut lähes mahdottomaksi.

— Kyseessä voi olla myös inhimillinen laskuvirhe, kun metsästysaikana kaadetaan liikaa hirviä, Bisi sanoo.

Salametsästystä valvovat metsähallitus, poliisi ja rajavartiosto. Voimavarat ovat kuitenkin rajalliset ja maastovalvonta jää etenkin suurilla erämaa-alueilla pieneksi.

Laillisesti viime vuonna kaadettiin yli 68 000 hirveä. Bisin mukaan salapyynnillä ei ole merkitystä hirvikantaan, koska sitä pyritään hillitsemään muutenkin laajalla metsästyksellä.

Metsähallituksen arviot perustuvat valvontaraporttiin, joka julkistettiin tänään Suomussalmella.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme