Mainos
Mainos

Hirvikärpäset voivat aiheuttaa vaikean ihottuman

Yhä laajemmalle levinneet hirvikärpäset voivat aiheuttaa kuukausia kestävän ihottuman. Tuoreen Duodecim-lehden mukaan jo muutama hirvikärpänen hiuksissa ja vaatteiden alla voi aiheuttaa ihottumaa.

Ihottuman taustalla on allergisoituminen hirvikärpäsen puremille. Ihottuma voi kutista ankarasti. Sitä hoidetaan antihistamiinilla ja kortisonivoiteella.

Hirvikärpäsiä pörrää eniten nyt elokuun lopussa ja syyskuun alkupuolella, juuri kun marjoja ja sieniä etsivät ovat liikkeellä. Otuksilta on hankala suojautua, sillä litteät hirvikärpäset sujahtavat hetkessä hiuksiin tai vaatteisiin.

Ensimmäiset pitkään kestävästä ihottumasta kärsivät potilaat hakivat apua ihotautipoliklinikalta Helsingissä jo 1980-luvun alussa. Nyt potilaita on ympäri Suomen. Hirvikärpäsihottuman toteaminen voi olla vaikeaa, jos ihottuma on kestänyt pitkään.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme