Mainos
Mainos

Hirvinauhoja kokeillaan nyt Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Savossa menestyksekkääksi osoittautunut hirvinauhakokeilu on laajenemassa Itä-Suomessa.

Valtatie 9:n puolitoista vuotta kestänyt kokeilu on nyt laajenemassa Pohjois-Karjalaan, Polvijärven ja Joensuun välillä kulkevalle maantielle 502. Hirvinauhaa testataan kahden vuoden ajan hirvien suosimilla tienylityspaikoilla.

Tiealueen rajalle viritetyn muovinauhan on todettu hidastavan eläimen tuloa tielle, mikä antaa autoilijalle vaaratilanteessa muutaman sekunnin lisää reagointiaikaa. Hirvinauhan katkeamiskohtia tarkkailemalla saadaan myös tietoa eläinten kulkureiteistä.

Pohjois-Karjalan riistanhoitopiirin riistanhoidonneuvojan Reijo Kotilaisen mukaan tienvarteen ripustetut keltaiset nauhat on vähentäneet onnettomuuksia merkittävästi.

- Nauhaa on käytetty taimistovahinkojen ennaltaehkäsemiseen jo useita kymmeniä vuosia, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Ja oikein sijoitettuna ja huollettuna nauha on estänyt hirvien aiheuttamat vahingot niillä suojatuilla kohteilla. Sen rohkaisemina olemme tietysti lähteneet kokeilemaan voisimmeko estää myös liikenneonnettomuuksia. Ainakin tällä hetkellä kokemukset ovat erittäin hyviä, Kotilainen kertoo.

Kokeilu Pohjois-Savossa osoitti, että tien varteen asennettu värikäs hirvinauha vähensi hirvikolarit kymmenesosaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme