Mainos
Mainos

Hiski Haukkala: Suomen muuttuvat koordinaatit

Arvio: Sakari Huovinen

(Gummerus 2012)

Sauli Niinistö kertoi MTV3:n vaalihaastattelussa kuuntelevansa Hiski Haukkalaa ulkopoliittisissa kysymyksissä. Jo se on syy lukea tämä kirja. On muitakin.

Haukkala, 38, aloitti tutkijana 90-luvun lopulla ja väitteli tohtoriksi v. 2008. Väitöksen keskiössä olivat EU:n ja Venäjän suhteen erilaiset maailmankuvat kylmän sodan jälkeisellä kaudella. Nykyisin Haukkala on Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori.

Jos Haukkalaa on joskus pidetty Nato- ja USA-mielisenä, niin ainakaan tässä kirjassa se ei paista. Sen sijaan siinä on raikas ja monipuolinen kuvaus maailmaa eri suuntiin vetävistä voimista.

Kirjassa on neljä lukua: I: Onko Suomen ulkopolitiikalla pitkää linjaa?, II: Muuttuva maailma, muuttuvat vallat, III: Suomen kohtalon kolmiot, ja IV: Suomen muuttuvat koordinaatit.

Ensimmäinen luku on kirjan tylsin, yhtä tylsää kuin Suomen ulkopolitiikasta käyty keskustelu on ollut. Mutta sen jälkeen Haukkala pääsee vauhtiin.

Suomen asema riippuu siitä, mitä muualla maailmassa nyt tapahtuu, ei vain Euroopassa. Maailman koordinaatiopisteet eivät ole enää geopoliittisia, vaan geoekonomisia. Talous määrää politiikkaa. Maailman muutoksista katoaa selkeys, ja epävarmuus kohoaa.

Suomen Moskovaan liittyvä erityisuhde on menetetty. Suhteet ovat pintapuolisesti hyvät, mutta uudet ajatukset ja avaukset puuttuvat. Suomen koordinaatiopisteet ovat jatkuvassa liikkeessä ja vaativat hereillä oloa, ettei asiat tahattomasti lipsuisi käsistä. Niistä Haukkala mainitsee esimerkkejä viime ajoilta.

Haukkala sanoo, mitä ajattelee. Kuvakieli on tutkijalle epätyypillisen tehokasta. Esimerkiksi valtiokeskeisen ajattelun vaihtoehtona hän näkee, kuinka “valtioiden valtimot on avattu ja niiden elämänveri valuu tuhansille ja taas tuhansille toimijoille ympäri puolilla maailmaa”.

Haukkalan mukaan kirja ei ole tutkimus, vaan näkemyksellinen tulkinta maailman ja Suomen tulevaisuudesta. Lähteitä on kiitettävästi, 189, mutta niistä vain neljä on Haukkalan omia. Vaikka Haukkala on kirjoittanut runsaasti, artikkeliviitteitä omiin julkaisuihin on vähän.

Lähdeaineisto kertoo myös kirjan luonteesta. Haukkala lainaa sumeilematta rinnakkain politiikan, taloustieteen, astrofysiikan ja lääketieteen tutkijoita, fantasiakirjallisuutta ja sanomalehtiä. Yksi näkymä on jopa Tom Clancyn jännitysromaanista. Kaikki tämä lisää kirjan luettavuutta ja tekee eri vaihtoehdot ymmärrettäviksi, mutta välillä nostaa pienen epäilyn sisällöllisestä syvyydestä. Mutta näkemyksiähän tässä haettiinkin, ja niitä lukija saa. Kirja on kiehtova pamfletti ja kurkistus tulevaisuuteen.

Valtiotieteilijä, oikeustieteen tohtori. Huovinen on toiminut vanhempana tutkijana Helsingin yliopiston Kansainvälisen talousoikeuden instituutissa. Aiemman uransa hän on tehnyt yritysviestinnän konsultoinnin parissa. Huovinen seuraa maailman ja lähiympäristön ilmiöitä, ja pohtii kriittisesti, mitä mailmassa todella tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme