Mainos
Mainos

Historia Atlas - toisenlainen 1900-luku

Arvio: Merja Sundström

into-kustannus 2011 (Le Monde Diplomatique)

Historia kirjoitetaan joka päivä uudestaan - siksi on kutkuttava lukea uusia tulkintoja, eli miten argumentoija valitsee, muokkaa ja unohtaa vanhoja faktoja vain parantaakseen omaa nykytavoitettaan. Mikä se tavoite kullakin tulkitsijalla sitten onkaan.

De Monde Diplomatiquen Historia Atlas lupaa piirtää toisenlaisen kuvan kaoottisesta 1900-luvusta - niinpä kirja(nen) oli pakko lukea ajatuksella kannesta kanteen jokaisen taulukon graafin numeroita myöten.

Alkuteoksen mukaisesti näkökulma on tietysti hyvin ranskalainen; siinä teoksen vahvuus ja heikkous. Toki hyvä muistuttaa itseään Pohjoismaiden ja Suomen merkityksestä (= merkityksettömyydestä) ranskalaisesta perspektiivistä: sodissa Suomi mainitaan sivulauseessa, naisten äänioikeudessa ja asemassa ei lainkaan. Eikä saa Alvar Aaltokaan nimeään arkkitehtuurin ja designen historiaan.

Tekstien esimerkit ovat tietysti lähes kaikki Ranskasta - mielenkiintoista ja niissä on uutta, toisaalta asetelma käy yksipuoliseksi pohjoismaiselle lukijalle. Tilastoissa Suomen ei paria poikkeusta lukuun ottamatta mainita lainkaan.

Kartoissa on meille herkässä kohtaa epämääräisyyttä: Suomen itäraja 1918 on eri sivuilla (s.20 ja s. 23) aivan erilainen. Ja tämä on kuitenkin karttakirja!

Teoksen parasta antia ovat mielestäni selkeät taulukot, tilastot, grafiikat ja kartat (jos niihin nyt sitten voi luottaa) Kertasilmäyksellä voi verrata kansanmurhien suuruutta, eri sotien uhrien määrää, eri talouskriisien hoitamisiin sijoitettuja yhteiskunnan varojen määriä jne.

Näiden yhteismitallisuus ja vertailukelpoisuus on tietysti kyseenalaista. Kirjan 40 aukeaman laajuista artikkelia on ollut kirjoittamassa 42 asiantuntijaa. Karttojen ja graafien tueksi tehdyt tekstit on editoitu helppolukuisiksi - monien artikkeleiden alussa jopa naiveiksi. Esim "..Tuli on ollut lämmön ja valon lähde, jonka avulla on kypsennetty ravintoa ja joka on vaikuttanut jokapäiväiseen elämään niin materiaalisella kuin symbolisellakin tasolla" s 72).

Kirjan yleisasenne on kriittinen ja juuri se tekee sen mielenkiintoiseksi. Toisaalta joidenkin kirjoittajien asenne on päämäärätietoisen valikoiva, esim EU perustettiin pelkästään palvelemaan vapaata taloutta (ei sanaakaan keskinäisriippuvuuden tuomasta rauhanjärjestöstä) ja suurimmiksi kärsijöiksi nostetaan entisen Itä-Euroopan sosialistivaltioiden kansalaiset.

Kun 1900-luku tiivistetään 40 teemaan, valinta on tietysti karkea. Armenialaisten kansanmurha 1915-18 on hyvin esillä, myös kansainvälisesti kuuma aihe. Paljon tuoreempi (1975-79) Kambutsean (nyk Kambodza) Puna-Khmerien tekemä brutaali joukkomurha/kansanmurha (2-3 miljoonaa omaa kansalaista tapettiin) esitteellään lausella parilla Vietnamin sodan yhteydessä.

Ilahduttavaa sen sijaan että kirja kertoo esimerkiksi Franklin D. Rooseweltin New Dealistä, jolla julkinen valta ympärimaailman palkkasi luovien alojen ihmisiä, arkkitehtejä, taitelijoita ja seurauksena oli yhteiskuntien läpi käynyt talouden ja henkisen elämän piristys.

Yksi kirjan suuri plussa on jokaiseen artikkeliin liitetyt "Lisää aiheesta" -kirjallisuussuositukset. Eivätkä ne ole aiheista ensimmäisinä mieleen tulevia tai kirjakaupan ikkunaa koristavia valtavirran opuksia vaan samaa yhteiskuntakriittistä näkökulmaa edustavia suomalaisia ja kansainvälisiä puheenvuoroja.

Into-kustantamon Historia Atlas ei ehkä anna suuria, uusia argumentteja kenenkään maailmankuvan käännöksille - silti sen kanssa vietetty aika palauttaa mieleen, kertaa mukavasti ja poleemisella otteellaan kutkuttaa aivonystyröitä. Pehmytkantisena ei paina paljon - suositushinta25€

Historiaa on aina mukava tarkastella. Innokas kiitos kustantajalle.

Merja Sundström on teini-iästä asti toivonut reisiluun katkeamista, että olisi aikaa ja rauhaa lukea lukemattomat, lukemattomat kirjat. Helpotuksena elämän nälkään on tämä saitti ja työ kulttuuritoimituksen päällikkönä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme