Mainos
Mainos

Historialliset vaalit - lähes kaikki alisuorittivat

Eilisissä eduskuntavaaleissa tehtiin historiaa joka suuntaan. Perussuomalaiset saivat kaikkien aikojen jytky-voittonsa. Perussuomalaiset varastivat ääniä muilta puolueilta ja saivat kannatuksesta tasan 19 prosenttia. Viisi edustajapaikkaa muuttui siis 39 paikaksi.

Suurimmaksi puolueeksi nousi ensimmäistä kertaa Kokoomus 20, 4 prosentin kannatuksella. Historiallisesti suurimmaksi noussut puolue menettää kuitenkin kuusi paikkaa, ja määräksi jää 44.

Toiseksi isoimman puolueen paikan nappasi SDP. Sen kannatus oli eilen 19,1 prosenttia. Toinen sija irtosi puolueen historian toiseksi huonoimmalla tuloksella. Pienemmän osuuden demarit ovat saaneet vuonna 1962. Silloin paikkoja heltisi 38, kun uuteen eduskuntaan SDP saa 42 paikkaa.

Keskustalle tappio oli rökälemäinen. Kyseessä on Suomen historian suurin äänimäärällinen menetys kautta historian. Keskusta menetti lähes 180 000 ääntä, eli 7,3 prosenttia kannatuksestaan. Vaalitulos oli Keskustalle ja sitä edeltäneelle Maalaisliitolle Suomen itsenäisyyden ajan huonoin.

Myös pienemmät puolueet saivat historiallisen heikkoja kannatuslukuja. RKP:lle eilinen 4,3 prosentin kannatus on Suomen itsenäisyysajan heikoin. Vuonna 1990 perustettu Vasemmistoliitto sai puheenjohtaja Paavo Arhinmäen äänivyörystä huolimatta vain 8,1 prosenttia äänistä. Kyseessä on puolueen historian huonoin tulos.

Vihreiden saama 7,2 prosentin kannatus on myös suuri tappio. Viimeksi sen kannatus oli pienempi vuonna 1995. Samana vuonna myös Kristillisdemokraatit saivat eilistä huonomman tuloksen. Kristillisten kannatus laski eilen neljään prosenttiin.

(MTV3)

Lähde: Wikipedia/Tilastokeskus

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme