Mainos

Hiusyrittäjät rajoittivat kilpailua – vuosikausien riita päättyi

Parturi- ja kampaamoalan järjestö Suomen Hiusyrittäjät ry rikkoi lakia, kun se antoi suosituksia parturi- ja kampaamohintojen korottamiseksi. Näin katsoo korkein hallinto-oikeus kesäkuisessa päätöksessään. Kiistely on jatkunut vuosikausia.

Suomen Hiusyrittäjät ry:n katsottiin suositelleen lainvastaisesti vuosina 2000-2006 parturien ja kampaamojen hintojen korottamista. Järjestö lähetti jäsen- ja lehdistötiedotteita, joissa hintoja suositeltiin korotettavaksi vuosittain määrätyllä prosentilla. Korotusprosentti riippui työehtosopimusneuvotteluissa sovitusta alan palkkaratkaisusta.

Järjestö velvoitettiin maksamaan valtiolle nyt kilpailunrikkomismaksuna 15 000 euroa.

Kiistely Kilpailuviraston eli nykyisen Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa alkoi jo vuonna 2007. Kilpailuvirasto vaati alun perin 33 000 euron seuraamusmaksua, mutta KHO alensi valtiolle maksettavan summan 15 000 euroon.

Kilpailuviraston mukaan järjestö pyrki hintasuosituksilla vaikuttamaan parturi-kampaamoalan kilpailuun ja nostamaan alan hintatasoa.

Suomen Hiusyrittäjien mukaan jäsen- ja lehdistötiedotteissa kerrottiin työmarkkina-asioista. Markkinaoikeus katsoi aikanaan, että tiedotteet käsittelivät elinkeinotoiminnan kustannusrakennetta kokonaisuutena.

Suomen Hiusyrittäjien tiedotteesta 18.4.2000

”Uudet palkkataulukot saatiin 17.4.2000 sovittua, ja korotukset tulevat voimaan jo 1.5.2000. Taulukkopalkkoja korotetaan 3,5 %, uudet taulukot ovat tällä sivulla.[- - ] Palveluhinnat tulee tarkistaa vastaamaan kohonneita kustannuksia, mieluiten heti 1.5.2000 alkaen, jos suinkin mahdollista. Palkankorotuksen lisäksi myös mm. vuokrataso, aineiden tukkuhinnat ja sähkön hinta ovat viime vuodesta kohonneet. Hiusyrittäjien arvion mukaan näiden muutosten kustannusvaikutus on yhteensä keskimäärin 6,5–7,0 % paikkakunnasta riippuen. Myös yksinyrittäjien tulee huolehtia siitä, että oma palkkakehitys vastaa vähintään palkansaajien korotuksia, ja nostaa palveluhintojaan vastaavasti.”

(Lähde: KHO:n päätös 14.6.2013)

Suomen Hiusyrittäjät ry puolestaan vetosi muun muassa siihen, että yli 80 prosenttia hiusyrittäjistä ei ole ollut Hiusyrittäjien jäseniä. He eivät ole siis saaneet Hiusyrittäjien jäsentiedotteita. Yhdistys kuitenkin edusti työehtosopimustoiminnassa hius- ja kauneusalan työnantajia.

Korkein hallinto-oikeuden mukaan Suomen Hiusyrittäjät ry:n menettelyä ei voi pitää vähäisenä, koska tiedottaminen jatkui kauan ja ulottui laajalle. KHO:n mukaan kilpailuvirasto ei ole kuitenkaan esittänyt, vaikuttiko Suomen Hiusyrittäjien menettely kilpailuun eli noudattivatko kampaajat ja parturit suosituksia.

KHO alensi korvaussummaa myös siksi, että kuuden vuoden kokonaiskäsittelyaika ei ole kohtuullinen. Asian on katsottava viivästyneen valtion vastuulla olevasta syystä yhteensä noin kolmella vuodella, KHO totesi päätöksessään.

(27.8.2007)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot