Mainos
Mainos

HIV-tartuntojen määrä on Suomessa kasvussa

(MTV3 - Jenni Leukumavaara)

HIV-tartuntojen määrä on Suomessa huolestuttavassa kasvussa: joka kolmas tartunta saadaan nykyisin ulkomailta, loma- tai työmatkalla.

Tartuntojen lisääntymiseen vaikuttaa voimakkaasti erityisesti Thaimaahan suuntautuva matkailu sekä Viron ja Venäjän lisääntyneet tartunnat.

Lähialueista etenkin Virossa HIV-epidemia on yksi Euroopan pahimmista. Kaakkois-Aasiassa seksi on iso bisnes, joten myös tartuntoja on siellä enemmän.

Tartunnat ovat lisääntyneet sekä heteroiden että homojen seksisuhteissa.

Kansanterveyslaitoksen HIV-yksikön johtaja Mika Salminen korostaa, että HIV on jo lähialueillakin yleisempää kuin meillä.

- Suurin osa ihmisistä tietää, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on hirveän korkeat hiv-luvut. Se mitä ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, että myös esimerkiksi Euroopan suurissa matkailumaissa kuten Espanjassa, Italiassa, Ranskassa ja isoissa kaupungeissa kuten Lontoossa tartunnat ovat myös yleisiä.

Joka neljännellä seksiseikkailuja maailmalla

Jopa joka neljännellä on uusia seksisuhteita matkoillaan. Etenkin nuoret matkailijat ovat aktiivisia.

Kulttuurieroista riippumatta suojautumistapa hiviltä on universaali - eikä kovin monimutkainen. Kumikaveri pitää muistaa ottaa mukaan.

- Turvallinen seksi on kaikki seksi, jossa siemennestettä, esiliukastetta, emättimen eritettä tai verta ei joudu toisen ihmisen elimistöön, Aids-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Corinne Björkenheim sanoo topakasti.

Myös päihteiden käyttö matkoilla vaikuttaa siihen, että järki ja turvaseksi unohtuvat, eikä tartunnan mahdollisuutta tulla ajatelleeksi. Siksi Aids-tukikeskus on aloittanut yhdessä Kansanterveyslaitoksen ja Punaisen Ristin kanssa Seikkaile turvallisesti -kampanjan, jonka pyrkimys on vähentää tartuntojen määrää suomalaisten matkailijoiden keskuudessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme