Mainos

Hoitajien työmääräyksiä pohdittu

Alustavan suunnitelman mukaan hoitajien työmääräysten jakaminen tapahtuisi lääninhallitusten henkilökunnan voimin jalkautumalla pareittain koputtelemaan irtisanoutuneiden hoitajien kotioville.

Sairaanhoitopiirit ovat tänään esittäneet läänihallituksille mahdollisesti maanantaina alkavan Tehyn työtaistelun aikana tarvitsemansa hoitajamäärän.

Perjantaina todennäköisesti hyväksyttävän potilasturvalain mukaan irtisanoutuneiden hoitajien työhön kutsuminen voidaan aloittaa jo ennen kuin presidentti on vahvistanut lain allekirjoituksellaan. Lain mukaan hoitajalle annetaan ensin kuulemiskirje. Hoitajalla on 24 tuntia aikaa tarvittaessa kommentoida sitä, kuten esimerkiksi perustellusti vastustaa.

24 tunnin jälkeen lääninhallitus toimittaa hoitajalle varsinaisen työmääräyskirjeen. Sairaanhoitopiirit ovat varautuneet jakamaan kuulemiskirjeitä sairaaloissa heti, kun poikkeuslain toinen käsittely on perjantaina ohi.

Länsi-Suomen lääninhallituksella on isoin alue hoidettavanaan: kolmasosa valtakuntaa, johon kuuluu seitsemän sairaanhoitopiiriä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri esitti tänään lääninhallitukselle tarvitsevansa 398 irtisanoutunutta hoitajaa töihin työtaistelun aikana. Tampereen kaupunki pyysi kymmentä hoitajaa.

Sekä kuulemiskirjeestä että varsinaisesta työmääräyksestä täytyy olla esittää todiste, että hoitaja on sen henkilökohtaisesti vastaanottanut.

Sairaanhoitopiirit vastaavat kirjeiden jakamisesta työvuorosta tavoitettaville hoitajille, lääninhallitukset huolehtivat vapaavuorolaisista.

Koska posti ei kulje viikonloppuna, on esimerkiksi Länsi-Suomen lääninhallituksen Tampereen yksikön henkilökunta varautunut viikonlopputöihin. Alustavan suunnitelman mukaan työmääräysten jakaminen tapahtuisi lääninhallitusten henkilökunnan voimin jalkautumalla pareittain koputtelemaan irtisanoutuneiden hoitajien kotioville. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmä kokoontui tänään iltapäivällä palaveriin, jossa muotoiltin yhteiset pohjat kuulemis- ja työmääräyskirjeille.

Potilasturvalaissa mainittu uhkasakko työstä kieltäytyvälle hoitajalle voi sosiaali- ja terveysministeriön juristi Pekka Järvisen mukaan olla sairaanhoitajan 1-2 kuukauden palkkaa vastaava summa. Lopullisen summan määrittää uhkasakon asettaja, joka on lääninhallitus.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot