Mainos
Mainos

Hoitamattomalla keliakialla yhteys masennukseen

Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että hoitamatonta keliakiaa sairastavilla nuorilla esiintyy keskimääräistä enemmän masennusta ja vakavia käytöshäiriöitä. Gluteeniton ruokavalio korjaa useimmiten tilanteen.

Nuorilla hoitamaton keliakia saattaa lisätä alttiutta sairastua masennukseen.

Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus osoittaa, että hoitamatonta keliakiaa sairastavilla nuorilla esiintyy keskimääräistä enemmän masennusta ja vakavia käytöshäiriöitä.

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa hoitamatonta keliakiaa sairastavista nuorista kaksi kolmesta kärsi väsymyksestä, lähes puolet ärtyneisyydestä ja yli 40 prosenttia keskittymisvaikeuksista. Terveen verrokkiryhmän vastaavat osuudet jäivät kaikki alle 7 prosentin. Myös masennukseen ja vakaviin käytöshäiriöihin löytyi vastaava yhteys.

Masennushäiriöt paranivat suurimmalla osalla gluteenittoman dieetin myötä - parhaimmillaan muutamissa päivissä.

Tutkimustuloksista uumoillaan olevan hyötyä käytännön nuorisopsykiatriassa. Keliakia saattaa olla yksi somaattisista eli fyysisistä sairauksista, joihin liittyy lisääntynyt alttius sairastua masennukseen tai oirehtia masennusoirein.

Masennusoireet saattavat paljastaa myös muutoin oireettoman keliakian.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot