Mainos
Mainos

Hoitoalalla "aina joku on joustanut ja jäänyt ylitöihin", nyt se kielletään – miten käy potilasturvallisuuden? "Alan palkka ei vastaa kuormittavan työn vaativuutta"

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksettomina sunnuntaina. Suomen lähi-ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ovat julistaneet kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaiaamusta alkaen.

Erityisesti neuvotteluissa ovat hiertäneet lomarahaleikkaukset. Työntekijäjärjestöt vaativat lomarahaleikkauksista 300 miljoonan euron kompensaatiota kuntatyönantajilta.

Työtaistelutoimista on ilmoitettu ylityökielto ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan, mitä ne käytännössä tarkoittavat?

– Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana ihmiset tekevät töitä normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta ei tehdä enää ylitöitä eikä vaihdeta tai muuteta vuoroja, Tehyn yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen -toimialan johtaja Kirsi Sillanpää kertoo.

Miten tämä käytännössä tulee näkyviin ihmisille ja potilaille?

– Työnantaja vastaa aina potilasturvallisuudesta ja hoidon laadusta, oli tilanne mikä tahansa. Hengen ja terveyden vaaraa ei tulisi aiheutua. Nyt kun hoitajat tekevät suunnitellut vuoronsa, niin työnantajalle tulee haasteeksi järjestää nämä tilanteet muun muassa sairauspoissaolojen osalta.

Sillanpään mukaan julkinen terveydenhuolto on ollut pitkään veitsenterällä. Käytännössä se on tarkoittanut, että hoitajat ovat joutuneet joustamaan. Tämä on näkynyt muun muassa henkilöstön liian vähäisenä määränä.

– Aina joku on joutunut jäämään ylitöihin tai sitten sovitun työvuoron jälkeen joutunut jäämään iltavuoroon esimerkiksi aamuvuoron päätteeksi. Sosiaali- ja terveysalan koulutettu hoitohenkilöstö on tällä hetkellä kaikista kuormittunein porukka. Ollaanko liikaa hoitohenkilöstön joustamisen varassa?

Millaiset vaikutukset vuosien joustamisella on?

Sillanpää kysyy myös, minkälaiset vaikutukset vuosien joustamisella on hoitajiin.

– Kuormituksen lisääntyminen ja jatkuva kiire on kyllä todella vakava kysymys. Sen vuoksi ei ole mahdollista enää tehdä työtänsä niin hyvin kuin haluaisi.

Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevillä on korkea ammattietikka ja he haluavat tehdä työnsä hyvin.

– Jos ajatellaan hoitajien palkkaa, niin ei tätä työtä kutsumuksella tehdä, esimerkiksi elinkustannukset pääkaupunkiseudulla ovat huomattavasti suuremmat kuin muualla Suomessa.

Sillanpään mukaan on tärkeää rakentaa sellainen työympäristö, että sosiaali- ja terveysala säilyy vetovoimaisena tulevaisuudessakin.

– Hoitajilla pitäisi olla mahdollisuus keskittyä perustehtäväänsä eli potilaan laadukkaaseen hoitoon. Tähän on kytköksissä myös riittävä henkilömitoitus ja koulutus. Nyt hoitoalalla työskentelevien palkka ei vastaa työn vaativuutta.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot