Mainos
Mainos

Hoitojonot kasvoivat jälleen loppuvuodesta

Erikoissairaanhoidon jonot kasvoivat jälleen viime vuoden lopulla. Yli puoli vuotta hoitoon pääsyä jonottaneita potilaita oli vuoden vaihteessa 9700 eli 500 enemmän kuin lokakuussa.

Sairaanhoitopiirit ovat selittäneet käännettä terveydenhuollon lakkouhalla. Lupauksia jonojen hyvin pikaisesta purkamisesta on kuitenkin tehty esimerkiksi Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä, missä tilanne näytti vuodenvaihteessa kaikkein synkimmältä. Takapakkia vuoden lopulla otettiin myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus Teo sai tähän päivään mennessä selvitykset niiltä kolmelta sairaanhoitopiiriltä, joille se oli jo harkinnut uhkasakkoa. Lopullinen päätös tehdään parin viikon sisään, kun lääninhallituksia on ensin kuultu, sanoo ylijohtaja Jukka Männistö. Hän lupaa myös, että valvontaa kiristetään entisestään niin, että jonot saadaan lailliselle tolalle kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Ongelmana nähdään myös lähetteiden hidas eteneminen ja ensikäynnin viive. Lähetteistä vajaaseen kolmeen prosenttiin ei otettu kantaa kolmen viikon määräajassa. Useampi kuin joka kymmenes potilas on joutunut odottamaan ensimmäistä lääkäritapaamistaan erikoissairaanhoidossa yli puoli vuotta, jotkut jopa vuoden. Lääkintöneuvos Jouko Isolauri sosiaali- ja terveysministeriöstä lupaa, että parhaillaan valmisteltavaan terveydenhoitolakiin tulee määräaika myös tälle ensikäynnille.

Myös media vahtikoiraksi

Väestömäärään suhteutettuna kaikkein hankalin tilanne vuodenvaihteessa oli Pirkanmaalla. Siellä hoitoon pääsyä laittoman kauan odottaneita oli 35 sairaanhoitopiiriin 10 000 asukasta kohden. Tämä merkitsee lähes 1700:n yli puoli vuotta odottaneen potilaan jonoa. Toisella ongelma-alueella Kanta-Hämeessä vastaava suhdeluku oli 33 ja laittomassa jonossa oli 562 potilasta.

Molempien sairaanhoitopiirien johto on jo luvannut näyttävästi julkisuudessa parantaa tapansa. Pirkanmaalla jonojen pitäisi olla laillisella tolalla jo huhtikuun loppuun mennessä.

Isolauri kummastelee, että jonoja ei ole purettu jo ajat sitten, jos se tosipaikan tullen käy kädenkäänteessä. Hän uskoo kuitenkin, että se on mahdollista, kun mediakin vahtii lupausten toteutumista.

Uhkasakkovaroituksen saanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri oli nyt reippaimmin jonoaan purkaneiden joukossa. Tässä auttoi silmälääkäripulan helpottuminen alueella.

"Hikiraja" uhkasakko harkinnalle

Jonojen seuraaminen pelkän pääluvun mukaan erikokoisissa sairaanhoitopiireissä voi olla harhaanjohtavaa. Sen vuoksi jonovahdiksi joutunut tulosaluejohtaja Olli Nylander Stakesista on ottanut käyttöön väkilukuun suhteutetun mittarin.

Erityisen tarkkailun alle joutuvat ne sairaanhoitopiirit, joissa on ylipitkään jonoon on juuttunut useampi kuin 15 potilasta 10 000 asukasta kohden. Tätä 15 potilaan rajaa Nylander kutsuu hikirajaksi.

Teon ylijohtajan Jukka Männistön mukaan tämä raja on sovittu myös Teon valvonnan lähtökohdaksi. Vuodenvaihteessa rajan ylitti vielä kymmenen sairaanhoitopiiriä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme