Mainos
Mainos

Hoitojonot kasvoivat jälleen

Erikoissairaanhoidon jonot kasvoivat jälleen viime vuoden lopulla. Hoitoon pääsyä yli puoli vuotta jonottaneita oli vuoden vaihteessa 9700 potilasta, eli 500 enemmän kuin lokakuussa.

Sairaanhoitopiirit ovat selittäneet käännettä terveydenhuollon lakkouhalla. Lupauksia jonojen hyvin pikaisesta purkamisesta on tehty mm. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä, missä tilanne näytti vuodenvaihteessa kaikkein synkimmältä. Takapakkia vuoden lopulla otettiin myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireissä.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus sai perjantaihin mennessä selvitykset niiltä kolmelta sairaanhoitopiiriltä, joille se oli jo harkinnut uhkasakon määräämistä. Lopullinen ratkaisu tulee parin viikon sisään sen jälkeen, kun lääninhallituksia on kuultu, lupaa ylijohtaja Jukka Männistö.

Ongelmana nähdään myös lähetteiden hidas eteneminen ja ensikäynnin viive. Lähetteistä vajaaseen kolmeen prosenttiin ei otettu kantaa kolmen viikon määräajassa. Useampi kuin joka kymmenes potilas on joutunut odottamaan ensimmäistä lääkäritapaamistaan erikoissairaanhoidossa yli puoli vuotta, jotkut jopa vuoden. Lääkintöneuvos Jouko Isolauri sosiaali- ja terveysministeriöstä lupaa, että parhaillaan valmisteltavaan terveydenhoitolakiin ollaan asettamassa jonkinlainen määräaika myös ensikäynnille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme